Renten står urørt i dag

Norges Bank avventer situasjonen og holder styringsrenten på stedet hvil.

Det er fortsatt stor usikkerhet i den internasjonale økonomien, noe bankene får merke på pengemarkedsrenten. Foto: Colourbox.com
Det er fortsatt stor usikkerhet i den internasjonale økonomien, noe bankene får merke på pengemarkedsrenten. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble ikke noe nytt rentehopp fra Norges Bank i dag. Norges Banks hovedstyre har besluttet å holde styringsrenten på 2,0 prosent.

- Den moderate oppgangen i norsk økonomi fortsetter, og inflasjonen har utviklet seg om lag som ventet. Men uroen i de internasjonale finansmarkedene skaper usikkerhet om utviklingen. Det tilsier at renten holdes uendret en tid og at den videre økningen kommer senere enn vi tidligere har sett for oss, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i en pressemelding.

Beslutningen var helt i tråd med det de fleste makroøkonomer forventet i dag.

Europa holder renten lav

Visesentralbanksjefen viser til uroen og usikkerheten i Europa og at flere land er tvunget til å stramme inn betydelig i finanspolitikken.

- Det vil dempe aktiviteten og kan få virkninger for andre land både i og utenfor Europa. Anslagene i Pengepolitisk rapport 2/10, som legges fram i dag, bygger på at uroen i finansmarkedene etter hvert går over. De lave styringsrentene ute ventes likevel å vare ved nokså lenge, sier Qvigstad.

Som forventet

- Skulle Norges Bank sette opp renten på onsdagens møte, må de ha sett noe ingen andre har sett. I så fall er det bare å glemme Norges Banks fine ord om forutsigbarhet, god kommunikasjon og konsistens, skriver Erik Bruce, senioranalytiker i Nordea i en kommentar på E24.

Selv om vi stadig blir minnet på at et normalt rentenivå ligger på fire-fem prosent, og at vi må tåle en boliglånsrente på åtte-ni prosent for å sikre en sunn økonomi, så er dette et bilde som for øyeblikket ligger svært langt frem i tid.

Fortsatt krise i verdensøkonomien vil trolig holde renten lav i lang tid fremover.

KALKULATOR: Hvor mye kan du låne?

Kan bli dyrere lån

En av de viktigere grunnene til at det er grunn til å være mer forsiktig med renteøkninger nå, er at pengemarkedsrenten har gått kraftig opp i det siste, uten at Norges Bank har påvirket dette.

Dette betyr at selv om styringsrenten står urørt, så er det dyrere for bankene å låne penger ute i finansmarkedet. Dette betyr igjen at du kan få melding om økt boliglånsrente eller sparerente.