Renten står uendret i dag

Ny sentralbanksjef, men ingen overraskelser fra Norges Bank i dag.

<b>Godt humør:</b> Sentralbanksjef Øystein Olsen leder sin første rentebeslutning med en nyhet som veldig mange nordmenn setter pris på. Foto: Per Ervland
Godt humør: Sentralbanksjef Øystein Olsen leder sin første rentebeslutning med en nyhet som veldig mange nordmenn setter pris på. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært knyttet litt ekstra spenning dagens rentemøte fordi det er den nye sentralbanksjefen Øystein Olsens første rentebeslutning.

Men Norges Banks hovedstyre besluttet i dag å holde styringsrenten uendret på 2 prosent. Dermed har ikke sentralbanken rørt styringsrenten siden 6. mai 2010.

 • Hva var renten i 2004? Gjett og se!
 • Prisene som forventet

  – Den underliggende prisveksten er rundt 1,5 prosent, om lag som ventet. Både hensynet til å bringe veksten i konsumprisene opp mot målet og hensynet til en stabil utvikling i produksjon og sysselsetting tilsier en lav rente, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i pressemeldingen fra Norges Bank.

  Sentralbanksjef Øystein Olsen er i gang med sin første pressekonferanse for Norges Bank. Foto: Per Ervland
  Sentralbanksjef Øystein Olsen er i gang med sin første pressekonferanse for Norges Bank. Foto: Per Ervland Vis mer


  Aktiviteten i verdensøkonomien øker og råvareprisene stiger, men det er fortsatt stor usikkerhet om utsiktene for Europa. Rentene ute har steget siden oktober, men er fortsatt lave.

  KALKULATOR: >>>Billigste boliglån akkurat nå

  Ville blitt et sjokk

  – Det ville trolig kommet som et sjokk på markedet hvis det hadde kommet en renteøkning i dag, sier Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities til DinSide.

  Makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen mener det vil komme flere renteøkninger i 2011. Foto: Swebank First Securities
  Makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen mener det vil komme flere renteøkninger i 2011. Foto: Swebank First Securities Vis mer


  Han presiserer likevel at det er åpenbart at vi begynner å nærme oss en renteøkning. Ifølge oktoberprognosene til Norges Bank skulle styringsrenten holdes uendret frem til sommeren, men Wilhelmsen tror nå på en tidligere renteoppgang, sannsynligvis i løpet av våren.

  Høyere rente til våren

  Wilhelmsen tror dagens rentemøte kan gi noen signaler om at renteøkningen vil komme tidligere enn det som ble varslet i høst.

  – Markedet har allerede justert sine prognoser. De priser inn at en renteøkning kan komme i mai, kanskje allerede i mars.

  Vi handler mer

  En av årsakene til en tidligere renteøkning er den sterke veksten i vårt private forbruk.

  – Vi har også bak oss en periode på fire måneder med vekst i boligprisene. Nå har vi en situasjon der boligprisene er på et høyt nivå samtidig som husholdningene har en høy gjeldsgrad. Det er grunn til å tro at gjeldsveksten vil fortsette å øke, og dette må Norges Bank legge vekt på. Hvis de tillater denne utviklingen, kan det ha negative effekter på norsk økonomi litt lenger frem i tid, sier Wilhelmsen.

  Men det er også grunner til å holde renten lav: Lav inflasjon (prisstigning) og høyere pengemarkedsrenter enn det Norges Bank sist la til grunn taler isolert sett for å holde renten lav.

  At andre sentralbanker holder renten lav, er også et argument for å gjøre det samme, men nå forventer markedet etter hvert renteoppgang hos flere av de sentralbankene som ligger nærmest Norge.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!