Renten skal opp i dag!

Alle venter renteoppgang i dag - er du forberedt?

Det går opp

I dag, torsdag 15. mars, avholder hovedstyret i Norges Bank rentemøte. Blant renteekspertene i de store bankene er det en klar forventning om at renten bare går en vei - og det er oppover.

- Vi forventer at renten settes opp til 4,0 prosent, og tror at Norges Bank vil signalisere at vi kan vente oss to renteøkninger til og med juni, det vil si til en rente på 4,50 prosent, sier Erik Bruce, sjeføkonom i Nordea.

Fokus Bank er enige.

Hvor lander den? Bilde: Per Ervland. Foto: Illustrasjon: Per Ervland
Hvor lander den? Bilde: Per Ervland. Foto: Illustrasjon: Per Ervland Vis mer

- Vi tror at de øker renten til 4,0 prosent, og
legger frem en inflasjonsrapport der rentebanen justeres noe opp i forhold til november, sier sjeføkonom Frank Jullum.

Kostnadsvekst

Hva er bankgrunnen for forventningene deres?

- Først og fremst har vekstimpulsene mot norsk økonomi vært betydelig sterkere enn ventet. Dette har gitt økende grad av ressursknapphet, eksempelvis i arbeidsmarkedet, som gradvis begynner å slå ut i økende kostnader. Denne kostnadsveksten er en kime til høyere inflasjon som Norges Bank må møte med en strammere pengepolitikk, sier Jullum i Fokus Bank.

- Våre prognoser tilsier at Norges Bank vil ha satt opp renten mer i første halvår enn signalisert ved slutten av fjoråret. Årsaken til det, og årsaken til at renten i det hele tatt heves, er den høye veksten i norsk økonomi, det svært stramme arbeidsmarkedet og de tegnene vi ser til at mangelen på arbeidskraft driver opp lønningene. Det vil på sikt gi høyere inflasjon, er meldingen fra Bruce.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Begge bankene tror at styringsrenten vil være på 5,0 prosent ved slutten av 2007. Det var også det Fokus Bank hadde spådd tidligere, men Nordea har oppjustert sine forventninger fra 4,75 prosent til 5,0 prosent.

Klar for renteheving?

Er du klar for flere rentehevinger - og tåler du dem i det hele tatt? Sjekk hvordan eventuelle renteendringer vil påvirke din privatøkonomi i DinSides Renteendringskalkulator.

Mer om rente og lån: