Renten settes opp igjen

Renten er blitt satt opp i dag, som ventet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedstyret i Norges Bank har ikke reist på sommerferie ennå - selv om mange låntagere sikkert skulle ønske at de hadde gjort det.

For ifølge en pressemelding fra Norges Bank, er det nettopp besluttet å sette opp renten med 0,25 prosentpoeng, til 4,50 prosent.

Lang høykonjunktur

Hovedgrunnen til at renten igjen er satt opp, er at det er flere tegn på at inflasjonen vil ta seg opp, selv om den underliggende prisveksten er nokså stabil, og har ligget mellom 1,00 og 1,50 prosent.

I tillegg tiltar lønnsveksten, og det er utsikter til at høykonjunkturen kan vare ved noe lenger enn tidligere antatt. Sysselsettingen stiger om lag som anslått, og arbeidsledigheten er lavere enn ved forrige høykonjunktur.

Usikker prisvekst

Ifølge Norges Bank er det knapphet på arbeidskraft og enkelte viktige innsatsfaktorer i mange næringer. Midlertidig lav vekst i konsumprisen i år avløses av midlertidig høy vekst neste år. Ser vi bort fra energipriser, anslås prisveksten å tilta mer gradvis, men anslagene er usikre.

Renten ble sist økt i mai. Strategien er at styringsrenten bør ligge i intervallet 4,5-5,5 prosent i perioden frem til neste rapport legges fram 31. oktober, betinget av at den økonomiske utviklingen blir om lag som anslått.

Hovedstyret har kommet til at det er riktig å øke renten med 0,25 prosentenheter til 4,50 prosent ved dette møtet.

Kilde: Norges Bank.

Mer om renten:


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!