Renten opp igjen i dag

Norges Bank har i dag besluttet å sette opp styringsrenten ytterligere.

<b>Disse bestemmer: </b>Fra venstre: Liselott Kilaas, Vivi Lassen, Asbjørn Rødseth, Svein Gjedrem, Jan F. Qvigstad, Øystein Thøgersen og Brit K. Rugland Foto: Sturlason
Disse bestemmer: Fra venstre: Liselott Kilaas, Vivi Lassen, Asbjørn Rødseth, Svein Gjedrem, Jan F. Qvigstad, Øystein Thøgersen og Brit K. Rugland Foto: Sturlason Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Bank har besluttet å sette opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng. Den nye styringsrenten er på 1,75 prosent.

- Aktiviteten i norsk økonomi har tatt seg opp, og prisveksten er nær 2,5 prosent. Det er igjen vekst i USA og i de fleste land i Europa. Aktiviteten fortsetter å øke i Asia. Samlet har oppgangen ute og hjemme som ventet fått bedre feste, og utsiktene for neste år synes mindre usikre. Derfor har vi valgt å øke renten nå, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i en pressemelding fra Norges Bank.

Veksten i privat konsum er sterk, og boligprisene øker mye. Arbeidsledigheten holder seg på et forholdsvis lavt nivå. På den annen side kan bedrifts- og oljeinvesteringene falle noe mer enn ventet. Internasjonal økonomi går bedre, men det er fortsatt usikkerhet om utviklingen, spesielt i land med høy statsgjeld.

Hva var renten i 2004? Gjett - og se selv!

Vurderte å vente

- Hovedstyret vurderte som et alternativ å holde renten uendret, men renten er lav og økningen i styringsrenten i oktober har gitt begrenset utslag i bankenes utlånsrenter. Etter en samlet vurdering har hovedstyret valgt å øke renten ved dette møtet. Vi holder fast ved at renten bør ligge i intervallet 1,5 - 2,25 frem til slutten av mars, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.


Vanskelig avgjørelse

Det hersket stor usikkerhet blant norske makroøkonomer før dagens rentemøte.

- Det vil overraske meg om hovedstyret er helt sikre i sitt svar. Personlig har jeg aldri vært mer usikker før en rentebeslutning enn nå. I Norges Banks prognose ligger det inne at det skal komme en renteøkning nå eller på neste møte, sa Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securities, til DinSide mandag.

Han var imidlertid klar på at om han måtte velge, så ville han tippe rentehopp i dag.

Bare noen har satt opp

Etter at Norges Bank besluttet å heve renten i oktober, har noen banker satt opp renten, mens andre storbanker har avventet situasjonen.

DinSide vil følge bankene for å se om flere nå vil sette opp boliglånsrentene som følge av dagens renteheving.

>>> Beste boliglånsrente for ditt lån

Stor usikkerhet om fremtiden

Selv om de fleste makroøkonomer nå tror at den verste krisen er bak oss, er det fortsatt knyttet stor usikkerhet til fremtiden. Dette ble understreket av sjeføkonom Øystein Dørum da DnB NOR møtte pressen i går.

- Våre prognoser er mer pessimistiske enn Norges Banks. Vi tror renten vil ligge lavere, vi tror ledigheten vil stige mer, og vi tror lønnsveksten og det private konsumet blir lavere enn det Norges Bank til nå har anslått, sa Dørum i går.

Dette er argumenter for fortsatt lave renter i tiden som kommer.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!