Renten opp i dag

Sentralbanksjef Øystein Olsen har for første gang besluttet å heve renten.

Styret i Norges Bank har besluttet å sette opp styringsrenten. Foto: Per Ervland
Styret i Norges Bank har besluttet å sette opp styringsrenten. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Bank besluttet i dag å heve styringsrenten med 0,25 prosentpoeng. Den nye renten er 2,25 prosent.

– Oppgangen i norsk økonomi har fått godt feste. Flere andre sentralbanker har satt opp renten. Hensynet til å stabilisere aktiviteten og inflasjonen et stykke fram i tid, taler for at renten bør settes opp, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Det er ganske nøyaktig ett år siden Norges Bank sist satte opp renten i Norge, men nå skal rentene videre oppover.

Prisstigningen er lav. Det taler for å holde renten lav. På den andre siden er kapasitetsutnyttingen i økonomien på vei opp. Det er utsikter til at prisstigningen vil tilta i løpet av det neste året, ifølge pressemelding fra Norges Bank.

– Analysene vi la fram i mars, tilsa at styringsrenten gradvis skal heves mot et mer normalt nivå. Utviklingen siden da har vært om lag som ventet. En samlet vurdering tilsier at vi øker renten nå, sier Olsen.

Renteøkningen er helt i tråd med hva norske makroøkonomer forventet.

Hva vil DIN bank gjøre nå? >>> Her er svaret

– Vil ha renten opp

– Norges Bank har signalisert at det er en åpning for å vente til juni, men vi tror de setter opp renten i dag. De har snakket om farer ved å holde renten lav veldig lenge, de vil ha renten opp nå, sa makroøkonom i First Securities Bjørn Roger Wilhelmsen før rentemøtet i dag.

Makroøkonom Bjørn Røger Wilhelmsen i First Securities synes det var riktig av Norges Bank å sette opp renten i dag. Foto: First Securities
Makroøkonom Bjørn Røger Wilhelmsen i First Securities synes det var riktig av Norges Bank å sette opp renten i dag. Foto: First Securities Vis mer


En fallende arbeidsledighet gjør at det er riktig å begynne nå. Han tror også Norges Bank ser mye til de økte boligprisene.

– Vi har inntrykk av at de ser mer på boligprisene enn tidligere. Det kan ha en sammenheng med at nivået på boligprisene er vesentlig høyere nå enn det var for et år siden, sier Wilhelmsen.

>>> Disse har billigst boliglån nå

Lav rente i banken

Wilhelmsen understreker også at selv om styringsrenten i Norge er høyere enn i mange andre land, så har vi en veldig lav boliglånsrente.

– Andre land er ikke i nærheten av å ha så lave renter ut til publikum. Norske banker har veldig lave marginer på boliglån, sier Wilhelmsen.

Hvordan dagens rentebeslutning påvirker rentene i norske banker gjenstår å se.

Informasjonssjefene i landets to største banker, DnB NOR og Nordea, uttalte tidligere i dag at de vil se hvordan markedet og konkurrentene reagerer, før de eventuelt gjør noen endringer.

KALKULATOR: Så mye dyrere blir lånet - prøv renteendringskalkulatoren

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!