Renten opp 0,25 %

I går kom nok en ørliten renteheving fra Norges Bank. Styringsrenten ble satt opp med 0,25 prosentpoeng, og ligger nå på tre prosent.


Som varslet

Gårsdagens renteheving kan neppe ha kommet som noen overraskelse. Sentralbanken holder nemlig sine løfter, og hever renten med "små og ikke hyppige skritt - mot et mer normalt nivå".

Lav arbeidsløshet, gode tider for bedriftene, økte skatter til kommunene - sammen med et hett boligmarked og høye låneopptak ligger til grunn for rentehevingen. I tillegg har en rekke av våre handelspartnere satt opp renten den siste tiden, blant annet USA, euroområdet, Danmark og Storbritannia.

Styringsrenten er satt opp med 0,25 prosent til 3 prosent.
Styringsrenten er satt opp med 0,25 prosent til 3 prosent. Vis mer


Sentralbanken sier videre at foliorenten bør ligge i intervallet 2¾ - 3¾ prosent inntil 1. november, om den økonomiske utviklingen blir om anslått.

Holder igjen

Det er imidlertid liten grunn til å tro at renten vil hoppe opp til 3¾ prosent med det første. En overraskende lav konsumprisvekst trekker i motsatt retning. Sentralbanken har også notert seg at husholdningenes varekonsum falt (sesongjustert) fra mai til juni, etter en sterk oppgang måneden før - og at låneveksten flater noe ut.

Det glade skattefradraget

Gladmeldingen til deg som tror at alt nå blir mye dyrere: Det er 28 prosent skattefradrag på gjeldsrenter. Økes din lånerente med 0,25 prosentpoeng, merker du dermed bare at den stiger med 0,18 prosentpoeng. Skulle den økes med ett prosentpoeng i løpet av en gitt periode, vil du bare merke 0,72 prosentpoeng av dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se hvor mye en endring i renten på dine lån vil bety for deg med DinSides renteendringskalkulator.