Renten hoppet opp

Nordea er første storbank som bekrefter at de setter opp renten etter dagens rentehopp fra Norges Bank.

Setter opp renten

Hovedstyret i Norges Bank har nettopp besluttet at styringsrenten skal opp med 0,25 prosentenheter til 3,50 prosent med virkning fra i morgen, 14. desember 2006.

Når, og hvor mye bankene kommer til å sette opp rentene, er imidlertid enda litt uvisst. Nordea er imidlertid først ute med å bekrefte at de følger sentralbankens rentehopp.

- Vi kommer til å sette opp renten, og det vil skje i løpet av et par dager. Jeg kan imidlertid ikke si hvor mye, sier informasjonssjef i Nordea, Kjell Flø.

Betyr det at dere kanskje setter opp renten med mer enn 0,25 prosentpoeng?

- Nei, det vil vi ikke gjøre, avslutter han.

I DnB NOR har man fortsatt ikke bestemt seg.

- Vi har ikke kommet så langt enda, sier informasjonsdirektør Eivind Grønstad.

Intet rentespøkelse

Renten hoppet i dag opp til 3,50 prosent. Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer

Tross dagens renteoppgang er fleste er nok ikke fryktelig redde for renten. For en undersøkelse fortatt av Norstat for Sparebank 1, viser at de fleste ikke er særlig bekymret for at de må bremse forbruket sitt.


- De færreste vil kutte i forbruket. I mai mente 27 prosent av befolkningen at de ville kutte forbruket, nå sier bare 16 prosent at det er nødvendig. Vi er altså mindre bekymret nå enn i mai, sier informasjonsdirektør Thoralf Granerød i SpareBank 1, og legger til:

- Det ser ut som folk flest er meget optimistiske på vegne av egen økonomi. 75 prosent sier at renteøkninger ikke får betydning for deres privatøkonomi. Dette er en oppgang fra 59 prosent i mai i år, sier Granerød.

Seks av ti sier de tåler en renteøkning på over tre prosentpoeng. Bare fire prosent sier at de ikke tåler noen renteøkning i det hele tatt. Menn er mest optimistiske.

Hva tåler du?

Positivt er det at folk flest er optimistiske, og tror at de skal kunne klare en betydelig renteøkning. Men hvor går grensen?

I DinSide Økonomis renteendringskalkulator kan du finne ut hvor stor renteoppgang du tåler.

Et eksempel: Har du to millioner kroner i lån med en løpetid på 20 år, og går renten opp tre prosentpoeng, betyr det at du månedlig må ut med godt 2.000 kroner ekstra (etter skatt beregning).

Går renten opp et halvt prosentpoeng, vil det bety at du må ut med 300-350 kroner ekstra i måneden.

Sjekk hva en renteøkning kan bety for deg!

Ønsker du å finne ut hvilken bank som tilbyr den beste lånerenten akkurat nå, kan du sjekke DinSides boligkalkulator.

Stabilt i cowboyland

Også andre land i verden har de siste dagene hatt rentemøter. I USA ble konklusjonen imidlertid noe annerledes enn den vi måtte ta til takke med.

For den amerikanske sentralbanken valgte å holde rentesatsen uendret på 5,25 prosent. Og i en uttalelse tirsdag sa sentralbanken at den holder fokus på inflasjonsfaren, og at den velger å holde styringsrenten stabil for fjerde gang på rad