Renten holdes uendret

Det ble ingen ny renteøkning etter dagens rentemøte.

Sentralbanksjefen rører ikke renten i dag. Foto: Per Ervland
Sentralbanksjefen rører ikke renten i dag. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret i dag. Det betyr at renten fortsatt er 2,25 prosent.

Men prognosene i Pengepolitisk rapport tilsier at renten økes gradvis gjennom høsten.

At renten blir stående urørt, er trolig gode nyheter for de fleste boliglånskunder, mens sparekundene naturlig nok ønsker seg bedre renter. Foreløpig er det ingen som klarer å slå sparerenten til Norxdax Finans.

Mellom 2,25 og 3,25 prosent

Hovedstyret til Norges Bank vedtok også i dag at styringsrenten bør ligge i intervallet 2,25 prosent til 3,25 prosent i perioden frem til 19. oktober.

Men dette gjelder kun hvis ikke norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser.

SE OGSÅ: Blir bare 500 kroner etter skatt

Norsk økonomi går godt

Norsk økonomi går godt, og arbeidsledigheten faller. Inflasjonen er lav, men den vil trolig etter hvert ta seg opp.

– Vi satte renten opp i mai, holder den uendret ved dette møtet, og ser fortsatt for oss at renten øker gradvis gjennom andre halvår, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Boligprisene påvirker

Norges Bank styrer mot en underliggende prisvekst (inflasjon) på 2,5 prosent. Dette skal sikre en noenlunde stabil norsk økonomi. Det er flere faktorer som påvirker den norske prisveksten, og dermed også renten, akkurat nå.

 • Internasjonal uro: Gjeldskrisen i Europa har blusset opp igjen, og markedene forventer at renten vil ligge lavt internasjonalt. For høye renter i Norge bidrar til en sterkere krone som ikke er gunstig for norsk eksport, og som også bidrar til lavere inflasjon.

  – Statsgjeldskrisen i Hellas og andre europeiske land har ført til ny uro i finansmarkedene. Derfor har aksjekursene falt og de langsiktige rentene er igjen svært lave. Men veksten i verdensøkonomien ser likevel ut til å holde seg oppe. Vi legger til grunn at gjeldskrisen i Hellas blir håndtert på en måte som ikke fører til vesentlige ringvirkninger for andre land, sier Qvigstad.

 • Arbeidsmarkedet: Arbeidsmarkedet er strammere enn forventet, det vil altså si at arbeidsledigheten er relativt lav. Det har også vært gode lønnsoppgjør, så lønnsveksten kan bli høyere enn forventet, noe som gir en høyere inflasjon.
 • Boligprisene: – Vi har inntrykk av at Norges Bank ser mer på boligprisene enn tidligere. Det kan ha en sammenheng med at nivået på boligprisene er vesentlig høyere nå enn det var for et år siden, uttalte makroøkonom i First Securities før forrige rentemøte.

  For høye boligpriser og høy gjeldsvekst taler isolert sett for høyere rente.

 • Banken skal varsle deg

  Følger du med på boliglånsrenten din? Det kan være penger å spare på å bytte til en billigere bank.

  Vær klar over at banken skal varsle deg minst seks uker før de setter opp boliglånsrenten din. Denne regelen gjelder imidlertid bare for eksisterende kunder.

  >>> Over 500.000 nordmenn kan få kanonrente

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer