Renten har aldri vært så lav

Og fristen for å binde går ut i dag, lørdag 12. juni.

Klikk deg inn på www.lanekassen.no dersom du vil ut av fastrenteavtalen din. Foto: Per Ervland
Klikk deg inn på www.lanekassen.no dersom du vil ut av fastrenteavtalen din. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De dårlige økonomiske utsiktene har gjort at det mange trodde var rentebunnen, har blitt slått av et nytt bunnivå. Dette er gode nyheter for deg som ønsker forutsigbare låneutgifter.

Lånekassen tilbyr nå forhenværende studenter som nedbetaler studielån, følgende betingelser hvis du vil binde renta:

 • 3 år: 3,162 prosent
 • 5 år: 3,552 prosent
 • 10 år: 4,426 prosent
 • Dette er det desidert laveste nivået fastrentene i Lånekassen har ligget på. Men fristen for å binde studielånsrenten til disse satsene går ut i dag, lørdag 12. juni. Ønsker du å slå til, må du derfor logge inn på Lånekassen og søke i løpet av dagen.

  Her søker du fastrente (ekstern lenke)

  Ny rentefastsettelse

  Fra 1. juli endrer Lånekassen måten å fastsette renten på. Fra da av vil både den faste renten og den flytende renten bli fastsatt seks ganger i året, mot fire ganger med dagens ordning. Renten vil heretter oppgis med tre desimaler.

  Kundene får heretter anledning til å binde renten mellom 1. og 12. i annenhver måned. Fristen for å binde renten fra 1. juli er altså allerede 12. juni.

  De som ikke aktivt velger fast rente innen fristen, beholder flytende rente. Rundt 85 prosent av tilbakebetalerne i Lånekassen har flytende rente, mens 15 prosent har fast rente. Den flytende renten er på 3,065 prosent fra 1. juli.

  Noen kan ikke binde

  Noen søker vil imidlertid få avslag på tilbudet om fastrente. Dette kan være fordi ...

  • du har mindre enn tre år igjen av nedbetalingstiden
  • du har fått lånet oppsagt på grunn av manglende betaling
  • du har fått gjeldsordning etter gjeldsordningsloven
  • du er under 18 år
  • du mottar støtte til utdanning

  Ikke så dristig å binde

  Det blir alltid temperatur i debattforumet vårt når vi skriver om fordeler og ulemper ved fast og flytende rente. Merk deg imidlertid følgende før du bestemmer deg:

  Ønsker du å binde noe av gjelden din, kan studielånet være det du skal binde. Også Lånekassen har over-/underkurs ved for tidlig innfrielse av fastrentelån, men siden nesten alle uansett har lån, og siden studielånet er det billigste lånet, er dette det siste du bør innfri. De fleste har studielånet i flere tiår. Studielånet er heller ikke bundet til noen sikkerhet slik som boliglånet, som du må innfri eller reforhandle hvis du selger boligen. Det byr derfor på svært få overraskelser å binde studielånsrenten.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!