Renten på studielånet skal fra 1. juli ligge tettere opp til den nåværende markedrenten. Foto: Per Ervland
Renten på studielånet skal fra 1. juli ligge tettere opp til den nåværende markedrenten. Foto: Per ErvlandVis mer

Renten endrer seg raskere

Kunder i Lånekassen blir berørt av en ny renteordning.

Fra 1. juli blir renten på studielånet fastsatt seks ganger i året, mot fire i dag. Med den nye rentemodellen blir etterslepet i forhold til markedsrenten mindre enn med dagens ordning. Akkurat nå betyr det raskere renteøkning for deg med lån i Lånekassen.

– Renten i Lånekassen vil endre seg raskere og komme mer i takt med renten ellers i markedet, sier informasjonssjef Astrid Mjærum i Lånekassen.

For de av Lånekassens kunder som har flytende rente, vil renten være på 2,8 prosent fram til 1. juli. Deretter stiger den litt, til 3,065 prosent.

Raskere renteendring

Lånekassen og de andre statsbankene ble kritisert for sine sene rentekutt da sentralbanken kuttet som verst i fjor vinter. Rentene på studielånet har fulgt markedsrentene, men har hatt et etterslep på tre til seks måneder.

- Renten i Lånekassen vil endre seg raskere, sier Astrid Mjærum, informasjonssjef i Lånekassen. Foto: Jannecke Sanne Normann
- Renten i Lånekassen vil endre seg raskere, sier Astrid Mjærum, informasjonssjef i Lånekassen. Foto: Jannecke Sanne Normann Vis mer


Med den nye ordningen får kundene gleden av raskere rentekutt når renten synker og raskere renteoppgang når den stiger, slik som nå.

Med den gamle ordningen skulle studielånsrenten ha steget til 3,0 prosent i juli, mens den nå vil stige til 3,065 prosent.

Fortsatt fire regninger i året

Den nye ordningen får ingen praktiske betydninger for innbetalingene til Lånekassen.

– Du vil fortsatt få fire regninger i året, men du vil få muligheten til å binde renten annenhver måned, ikke bare hver tredje slik det har vært til nå, sier Mjærum i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De neste fastrentesatsene blir klare 1. juni, og fristen for å søke fast rente fra 1. juli vil bli allerede 12. juni.

Se også: - Jeg traff rentebunnen

Du skal få fullt innsyn

Det er Finansdepartementet som har bestemt at Lånekassen og de andre statsbankene skal ha en ny renteordning. Den innebærer blant annet at kundene skal få fullt innsyn i rentefastsettelsen. Renten vil heretter oppgis med tre desimaler, og detaljene i rentefastsettelsen skal være tilgjengelige, for eksempel på Lånekassens egne nettsider.