Rentekutt og jobb til alle

Det er ingen grunn til å svartmale norsk økonomi. Den er nesten i toppform.

Bjørn Harald Martinsen,<br />
Underdirektør i FNH
Bjørn Harald Martinsen,
Underdirektør i FNHVis mer

Terrorfrykt og krig til tross. Den norske økonomien er ikke kjørt ut på et sidespor.

Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) la onsdag ettermiddag frem sine spådommer om norsk økonomi de neste to årene.

Konklusjonen er at usikkerheten råder i verden rundt oss, men at norsk økonomi i mindre grad enn andre land vil bli rammet av tilbakeslaget.

Jobb til alle

De tre siste årene har arbeidsmarkedet i Norge vært stramt. Det har mer eller mindre vært jobb til de som vil ha det.

- Vi forventer at arbeidsmarkedet vil forbli stramt. Noen næringer opplever for tiden oppsigelser, hvilket altså vil øke arbeidsløsheten lokalt. Dette gjelder eksempelvis for dotcom- og flybransjen, sier Bjørn Harald Martinsen, underdirektør i Næringsøkonomisk avdeling i FNH.

Men flyvertinner og datanerder trenger ikke å være nervøse.

- Det er stor etterspørsel etter arbeidskraft i offentlig sektor. Mange vil bli suget opp i ledige stillinger her, sier underdirektøren.

Julegave fra Norges Bank

Og julenissen kommer vel?

- Vi forventer at Norges Bank setter ned renten med mellom 0,25 og 0,5 prosentpoeng den 12. desember, sier Bjørn Harald Martinsen.

Martinsen mener at det er grunnlag for rentekutt fordi det på lang sikt ser ut til at prisveksten blir lavere enn 2,5 prosent.

Husholdningenes etterspørsel etter varer og tjenester har nemlig gått ned, og industriens eksport og import har også falt siden i sommer.

Selv om rentespennet mellom Norge og utlandet er 3-4 prosentpoeng, venter ekspertene i den næringsøkonomiske avdeling i FNH ikke at rentenivået i Norge skal bli mye lavere. Grunnen er den særnorske situasjonen med henblikk på oljeøkonomien.

Fanger bin Laden?

Terrorkrigen i USA skal ha mye av skylden for at verdensøkonomien ikke er i storform for tiden.

Alf A. Hageler,
Direktør i FNH
Alf A. Hageler,
Direktør i FNH Vis mer

- Det ble ingen myk landing i den amerikanske økonomien, slik som vi trodde. Terroren ga et omslag i utviklingen, og vi forventer ikke noe vendepunkt i USA's økonomi før midten av 2002, sier Martinsen.

Men hva skjer dersom terroristenes slår til igjen?

Beregningene fra FNH tar utgangspunkt i at det ikke skjer store endringer i verdensbilledet. Men direktøren i Næringsøkonomisk avdeling mener at usikkerheten kan slå begge veier.

- Hvis man for eksempel fanger bin Laden, vil dette kunne føre til stor optimisme. Men mer terror vil naturligvis øke frykten, og ha en psykologisk virkning på husholdningenes og industriens etterspørsel, sier Alf A. Hageler, direktør i Næringsøkonomisk avdeling i FNH.