– Rentehoppet kan komme neste høst

Har du boliglån, kan det være smart å prioritere ekstra nedbetaling på lånet og ikke be om avdragsfrihet.

GJELDSVEKST: Norske husholdningers gjeldsvekst er større enn inntektsveksten. Foto: COLOURBOX
GJELDSVEKST: Norske husholdningers gjeldsvekst er større enn inntektsveksten. Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å spekulere i hvordan Norges økonomi vil utvikle seg i tiden fremover, er ikke enkelt selv for den mest drevne økonom. Den siste tidens kraftige inflasjon er likevel en klar indikator på at det kan komme en renteheving tidligere enn antatt.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea uttaler til e24 at Norges Bank antakelig vil legge frem en pengepolitisk prognose med en fremskyndet renteøkning, trolig en gang tidlig på nyåret.

Også DNBs makroøkonom Kjersti Haugland, sier til DinSide at Norges Banks fremste argument for å holde renten lav, den tidligere svært lave inflasjonen, ikke gjelder lenger.

– Dermed tror vi Norges Bank fremskynder tidspunktet for første renteheving, sier Haugland til DinSide.

Dette betyr at nordmenn med høy gjeld bør vurdere å ta noen grep allerede nå.

Økt inflasjon kan gi høyere rente


Ved Norges Banks rentemøte i juni ble renten holdt uendret, samtidig som den lave inflasjonen ga grunnlag for å spekulere i en mulig rentenedgang ved det kommende rentetmøtet 19. september.

Siden juni har derimot inflasjonen gjort et svært overraskende hopp.

– Den er nå på Norges Banks mål på 2,5 prosent, noe sentralbanken ikke ventet at skulle skje før tidligst i 2017, forteller Haugland, som likevel ikke tror renteøkningen kommer helt ennå.

– En svakere utvikling i norsk økonomi enn det Norges Bank hadde sett for seg i juni, bidrar til at de vil være forsiktige, og se an utviklingen den nærmeste tiden. Vi tror rentebanen vil indikere at renten senest settes opp høsten 2014. Det er også da vi tror at rentehoppet kommer, forteller Haugland.

Les også: Dette kan bli din nye arbeidshverdag med ny regjering

Betal ekstra avdrag

Renten har som kjent vært svært lav de siste årene, og vi må helt tilbake til 2008 for å finne en styringsrente på tre prosent. Skulle rentehoppet komme neste høst, slik blant annet Kjersti Haugsland tror, bør boliglånskunder allerede nå ta noen grep.

– Vi tror rentenivået fortsatt vil ligge på et relativt lavt nivå de neste årene. Det må ses på som en mulighet til å betale ned ekstra på lånet, råder forbrukerøkonom i Nordea, Christine Warloe.

Hun sier til DinSide at det ikke er nå man skal velge avdragsfrihet eller strekke lånet lenger ut i tid.

– Det er virkemidler man må ha i skuffen til tøffere tider, enten det blir markert høyere rentenivå eller egen økonomi er utsatt på andre måter, sier Warloe.

Hun minner om at norske husholdninger er blant de mest forgjeldede i Europa, noe som gjør oss er svært sårbare for endringer i norsk økonomi.

Derfor bør de som har høy gjeldsbelastning og dermed er spesielt utsatt, prioritere ekstra nedbetaling på lånene sine.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer