Er du mellom 18 og 35 år, kan du kjøpe kunst på avbetaling rentefritt. Kulturdepartementet betaler nemlig rentene for deg. Foto: Colourbox
Er du mellom 18 og 35 år, kan du kjøpe kunst på avbetaling rentefritt. Kulturdepartementet betaler nemlig rentene for deg. Foto: ColourboxVis mer

Rentefritt lån til kunstkjøp

Kulturdepartementet(!) dekker rentekostnadene for privatpersoners kunstkjøp på avbetaling – men bare for deg som møter opp personlig i Oslo(!!).

Kostnadene blir alltid langt høyere enn vinnerbudet når du kjøper deg ny bolig. Om du etablerer deg for første gang eller skal flytte til noe større, går det med tusenlapper ekstra til møbler og interiør. Tomme vegger skal også fylles. Men med hva, og til hvilken pris?

Se fantastiske bilder fra det nye Astrup Fearnley museet

Kunst til folket

Kulturdepartementet ser gjerne at du velger norsk kunst til veggene dine. Derfor lanserte de i slutten av 2011 et prøveprosjekt sammen med Kunsterforbundet, Arts & Business og Nordea. "Own Art" er en ordning med rentefritt lån for kjøp av norsk samtidskunst. Personer i alderen 18 til 35 år kan gjennom ordningen kjøpe kunst for inntil 20.000 kroner på avbetaling.

Det er Nordea som yter lån til kunstkjøperne, mens Kulturdepartementet dekker rentekostnadene. Lånebeløpet tilbakebetales i månedlige rater, og betalingen kan maks deles opp i ti måneder.

Tenk på dette: Rentefritt kan høres forlokkende ut, men det må ikke forveksles med gratis. Kjøper du et kunstverk til 20.000 kroner, må du betale tilbake 2.000 kroner i måneden. Vurdér hvor mye penger du egentlig har å bruke på kunst, før du hopper på dette tilbudet. Det er kanskje lurere å betale ekstra ned på boliglånet hvis du er i etableringsfasen?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Pass opp for dyre SMS-lån

Begrenset interesse

Hensikten med ordningen er å stimulere til økt interesse for å kjøpe og samle samtidskunst i alle deler av samfunnet, særlig blant dem som til nå har hatt liten interesse eller mulighet til å engasjere seg i visuell kunst.

Men interessen i prøveperioden har vært begrenset. Det er bare om lag 20 personer som har benyttet seg av tilbudet, opplyser Kunsterforbundet og Nordea. Det er da også en hake ved tilbudet:

Les også: Staten sponser dette huset med 800.000 kroner

– Man må møte opp fysisk i Kunsterforbundets lokaler i Oslo for å nyttiggjøre seg av ordningen. Det kan forklare hvorfor det ikke er flere som har benyttet seg av tilbudet. Men vi har god erfaring med ordningen og håper den fortsetter utover prøveperioden, sier Lisbeth Dahl Lundgren, daglig leder i Kunsterforbundet til DinSide.

Ingen skjulte kostnader

Nordea Finans rapporterer også om gode erfaringer med ordningen, selv om de synes det er svært få som har benyttet seg av den. Og det finnes vel knapt gunstigere finansieringsordninger i markedet.

– Det er ingen etableringsgebyrer eller andre skjulte kostnader forbundet med ordningen. Kunden betaler det samme beløpet som om kjøpet var kontant. Det vil riktignok påløpe morarenter ved uteblitt betaling, men så langt opplever vi at kundene betaler i tide, forteller Christian Fjær i Nordea Finans til DinSide.

Les også om betalingsutsettelsen som ble rådyr, på grunn av renteblunder.

Ordningen er dessuten helt uforpliktende og mindre påtrengende enn andre lokkende finansieringstilbud i markedet. Du kjenner kanskje tilbud som "kjøp nå, betal om 9 måneder" fra eksempelvis møbel- og elektronikkbutikker. Disse tilbudene kommer med en hake:

– Andre ordninger som tilbyr rentefri betalingsutsettelse betinger at kundene også etablerer et kredittkort. Det er ikke tilfellet med kunstkreditten. Her betaler du for kunsten din og ferdig med det, avslutter Fjær.

Er dette noe for deg? Da gjelder det å smi – vel, mens smia fortsatt holder åpent. Prøveprosjektet varer i første omgang til 31. desember 2012.