<B>TAKLER HØYERE RENTE:</B> Den lave renten de siste månedene har fått norske boliglånskunder til å sette penger på bok til dårligere tider, ifølge en undersøkelse fra Postbanken. Foto: Colourbox.com
TAKLER HØYERE RENTE: Den lave renten de siste månedene har fått norske boliglånskunder til å sette penger på bok til dårligere tider, ifølge en undersøkelse fra Postbanken. Foto: Colourbox.comVis mer

Rente på 8 prosent? Ikke noe problem!

Åtte av ti sier de kan tåle en boliglånsrente på 7-8 prosent.

Onsdag hevet Norges Bank styringsrenten med 0,25 prosentpoeng. Boliglånskunder er kanskje litt skuffet over årets "julegave" fra sentralbanken, men det er viktig å ha i mente at styringsrenten fortsatt holder et svært lavt nivå, på bare 1,75 prosent. Norges Bank varslet videre at det blir flere rentehevinger i året som følger.

Den lave styringsrenten har naturlig nok ført til lavere boliglånsrente. Dramatisk lavere enn for bare litt over et år siden, da enkelte måtte slite med å betale skyhøye renter på boliglånet sitt.

En undersøkelse utført av Synovate for Postbanken viser at de fleste blir ikke svette i hendene av å tenke på at de vil få høyere renteutgifter i årene som kommer. På spørsmål om en tåler en boliglånsrente på 7-8 prosent, svarer 83 prosent seg helt eller delvis enige.

Husker du da styringsrenten var på 7 prosent?

Bedre rustet mot dårlige tider

Bakgrunnen for at folk føler seg bedre rustet til å takle tøffere tider, er at vi jevnt over har blitt flinkere til å spare.

- Ifølge undersøkelsen velger fire av ti å bruke rentegevinsten til sparing. Det er veldig fornuftig, og jeg opplever sterkt at de aller fleste tar ansvar for økonomien sin, sier forbrukerøkonom i Postbanken, Ellen Dokk Holm.

TAKLER HØYERE RENTE: Forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm sier de aller fleste har god kontroll over økonomien sin. Foto: Kim Jansson
TAKLER HØYERE RENTE: Forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm sier de aller fleste har god kontroll over økonomien sin. Foto: Kim Jansson Vis mer


For kort tid tilbake oppfordret Dokk Holm til å spare betydelige summer til en buffer som skal hjelpe til i trangere tider.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- For en familie, er det lurt å sette av to til tre månedslønner på bok, for at en skal kunne planlegge økonomien. Det vil gi en solid trygghet. Dette er penger en ikke nødvendigvis må bruke, men som kan gjøre at en får sove litt bedre om natten, sa Dokk Holm til DinSide.

Og når utgiftene til syvende og sist stiger, fordi rentene sakte, men sikkert krabber opp mot normale nivåer, vil disse penegene komme godt med. Om en ikke har tatt høyde for økte rentekostnader, må en rett og slett endre sine forbruksvaner.

- Da betyr det at folk må velge bort noe. En må for eksempel bruke mindre penger på restaurant, møbler eller bil. En ny vaskemaskin må man kanskje ha fordi man trenger det, men en ny bil er vel ikke noe man absolutt trenger, hvis du har mulighet til å kjøre den gamle i tre-fire-fem år til, sier Dokk Holm til DinSide.

OBS! Snart går siste frist ut - spar tusener på å være tidlig ute

Inntil 20.000 flere arbeidsledige

Postbankens forbrukerøkonom sier at å ha penger på bok, er en trygghet som er helt nødvendig i kjølvannet av finanskrisen.

- Folk har lært av krisen, de sparer og bygger seg opp buffere. Men samtidig føler de større usikkerhet nå enn før. Og det det hele dreier seg om er hvorvidt en kommer til å ha en jobb eller ikke, sier Dokk Holm.

For selv om arbeidsledigheten er relativt lav i Norge, har den steget kraftig siden krisen skylte inn over oss mot slutten av 2008.

Nav venter at på det meste kan opp mot 90 000 være registrert arbeidsledige i løpet av drøyt ett år tid. Det vil i tilfelle være 20.000 flere enn i dag. Ifølge Nav vil økningen komme i industrien, hvor usikkerheten er stor.

- Med en gang en står uten jobb; hvor lenge klarer en da å betjene lånet sitt?, kommenterer Dokk Holm.