Rente på 57 prosent

Ville du tatt opp lån til en rente på langt over femti prosent?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Sjekk alltid den effektive renten. Illustrasjon: Per Ervland.
Sjekk alltid den effektive renten. Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer

Rente på 57 prosent

  1. De billigere lånemulighetene


Blodig alvor

Vi har sagt det før - men sier det fryktelig gjerne igjen: Vær forsiktig med å ta opp forbrukslån.

Våre undersøkelser viser at de verste långiverne tilbyr lån med renter på langt over 50 prosent for et lån på 10.000 kroner, som du etterpå nedbetaler over ett år.

Telefinans, Forbrukslån.no og Online 24 tilbyr alle lån med effektiv renter på 56,96 prosent.

De billigste leverandørene i markedet for usikrede forbrukslån, tilbyr en rente på vel 30 prosent.

Styr unna smålån

Som tabellen under viser, er den effektive renten høyest ved småbeløp. Det betyr også følgende: Sitter du og betaler på flere slike smålån, bør du samle dem i ett større lån.

Grunnen til at den effektive renten blir så mye høyere for småbeløp, skyldes at du uansett må betale etableringsgebyr og månedsgebyr. Og har du i tillegg flere små lån, betaler du også disse gebyrene flere ganger - noe som er helt unødvendig.

Et enda bedre tips, dersom du har boliglån eller andre billigere lån, er å få lagt smålånene inn under det billigste lånet - og dermed helt kvitte seg med dem som har skyhøye renter. Slike låneprodukter heter gjerne fleksilån. Men dette er så klart ikke et alternativ som er tilgjengelig for alle.

Trykk her for å få tips om andre smarte lånemuligheter.

Usikrede forbrukslån
Skjuler kostnadene

Under vår søken etter dagens renter i lånemarkedet for forbrukslån, viste det seg at flere av utbyderne ikke hadde informert om alle renter og gebyrer på nettsidene sine. Og det er ikke Forbrukerrådet glad for.

- I markedsføringsøyemed er det lovpliktig å oppgi all prisinformasjon. Men når det gjelder informasjon på hjemmesidene, er det noe mer komplisert, da disse selskapene kommer inn under både Kredittkjøpsloven og Finansavtaleloven, og disse lovene er forskjellige. Uansett er vår holdning at långiverne bør gi fullstendig prisinformasjon, da dette både er et problem for forbrukeren og næringen, sier underdirektør i Forbrukerrådet, Lasse Billington.

Hva mener du ellers om renter på 57 prosent?

- Hold deg langt unna - selskapene har en solid margin når de tillater seg å ta en slik rente, avslutter underdirektøren.

Derfor: Opplever du at det ikke gis full informasjon når du vurderer lånealternativer, si fra! Og benytt gjerne vår kalkulator til å finne ut hvor høy den effektive renten egentlig er:

Sjekk hvor høy den effektiv renten er med DinSides kalkulator.

En og samme

Rente på 57 prosent

  1. De billigere lånemulighetene

Avslutningsvis en liten kuriositet. Flere av de som tilbyr usikrede forbrukslån, opererer under ulike navn.

Bare et par eksempler: Roe Finans er agent for GE Money Bank. Og Forbrukslån.no og Telefinans har samme eier.

Til syvende og sist har dette selvsagt ikke noen stor betydning - det som virkelig betyr noe, er hvilken rente du må betale for å låne pengene...