Islandsk økonomi. Hetere enn den blå lagune, og mer eksplosiv enn en geysir? <i>Foto: Karoline Brubæk</i> Foto: Karoline Brubæk
Islandsk økonomi. Hetere enn den blå lagune, og mer eksplosiv enn en geysir? Foto: Karoline Brubæk Foto: Karoline BrubækVis mer

Rente på 14 prosent?

Den islandske sentralbanken har hevet renten med et halvt prosentpoeng til 14 prosent. - Hva om det skjedde her...?

Utenkelig scenario

Den islandske økonomien er snart hetere enn den blå lagunen. En inflasjon på 7,6 prosent og en nyhevet rente på 14 prosent er hverdagen for beboerne på den kalde øya.

Ifølge NTB har den islandske sentralbanken hevet renten hele 17 ganger siden mai. Langt unna vår egen sentralbanks rente, og dens små og ikke hyppige skritt.

En rente på 14 prosent her hjemme er heldigvis så langt fra vår virkelighet at du neppe trenger å bekymre deg for det. Men noen ganger kan det være greit å sammenlikne seg med andre - om ikke annet, så for å glede seg over egen velstand.

For eksempel: Et boliglån på 500.000 ville kostet deg 24.236 kroner mer per år, dersom renten din hoppet fra 3,5 til 14. Et lån på en million betyr en ekstrautgift på nesten 50.000 kroner, og et lån på to millioner ville kostet deg nesten 100.000 kroner i merutgifter.

Heldigvis skal neppe den norske renten opp på 14 prosent. Men det er ikke lenge siden den var oppe i ni prosent.

Lek med DinSides renteendringskalkulator

Les mer:

Hvor mye tåler du?

Rente på 14 prosent?


Er du belånt til bristepunktet, eller har du mye å gå på, dersom den norske renten plutselig skulle stige med mer enn noen kvarte prosentpoeng?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer

Orakel spår lav rente

Rente på 14 prosent?


Av analysemiljøene i landet, er det økonomene i Statistisk sentralbyrås "Gruppe for makroøkonomi" som har vært mest treffsikre av alle de siste årene.

Les mer

Historiske renter

Rente på 14 prosent?


Har du økonomisk gullfiskhukommelse? Eller lurer du på hvilken rente glade Christianiabohemer ble avkrevd?

Norske renter de siste 25 år
Rentenivået i 1830

Kilde: NTB, DinSide