Renta opp en kvarting

Renten økte med 0,25 prosentpoeng i dag. Se hvor mye det vil koste deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hersket på forhånd stor enighet blant talsmennene for finansinstitusjonene om at renten nok en gang skulle heves med 0,25 prosent.

Norges Banks hovedstyre besluttet i dag å sette opp styringsrenten (foliorenten) med 0,25 prosentenheter til 4,75 prosent med virkning fra 16. august 2007.

Regn ut: Så mye vil dette bety for deg

Med dette har Norges Bank hevet renten for 12. gang siden forrige bunnivå vil styringsrenten øke til 4,75 prosent. Dette er tre prosentpoeng høyere enn rentebunnen i 2001, da styringsrenten var nede i 1,75 prosent.

Regn ut: Så mye betyr økningen for deg, i kroner og øre

En av tre må kutte forbruket

En undersøkelse som SpareBank 1 har gjennomført, viser at 35 prosent av befolkningen må redusere forbruket hvis Norges Bank setter opp renten med ett prosentpoeng, melder NTB. Dette er mer enn dobbelt så mange som i mars.

- Nå begynner renteøkningene å gjøre merkbare innhogg i folks privatøkonomi. Dermed oppnår Norges Bank akkurat det den vil, nemlig at folk må endre atferd. Resultatet er at forbruket dempes og låneiveren avtar, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 til NTB.

Den samme undersøkelsen viser også at stadig flere merker renteøkningene på sin privatøkonomi. En av fire sier de har fått litt dårligere økonomi, og fire prosent har fått merkbart dårligere økonomi det siste året på grunn av høyere renter.

Ikke lån deg til fant, bruk vår kalkulator og finn ut hvor mye du kan låne

Mange bekker små...

image: Renta opp en kvarting


Ett enkelt rentehopp på 0,25 prosent vil ikke utgjøre den aller største forskjellen. Dersom du har et lån på en million kroner, og i dag betaler en rente på 5 prosent, vil en 0,25 prosent økning fra din bank bety en årlig merutgift på 964 kroner. Rentefradraget iberegnet.

Ser en litt lenger tilbake, til bunnen i 2001, begynner summene å bli betydelig større. Dersom den renten du har på ditt lån har fulgt Norges Banks, og steget med 3 prosent - vil den årlige merkostnaden din, etter skatt være på 16.600 kroner - dersom også banken din hever renten denne gangen.

Regn ut: Så mye vil en renteøkning bety for deg, i kroner og øre


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!