Norges Banks hovestyre kutter nok en gang i styringsrenta. Foto: Sturlason
Norges Banks hovestyre kutter nok en gang i styringsrenta. Foto: Sturlason Vis mer

Renta ned igjen

Norges Banks styringsrente er nå rekordlave 1,25 prosent.

Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank besluttet i dag å kutte styringsrenta med ytterligere 0,25 prosentpoeng. Det betyr at den nye styringsrenta er 1,25 prosent. Dette er den desidert laveste styringsrenta vi noensinne har hatt i Norge. Sist styringsrenta var på 1-tallet i Norge, var i perioden mars 2004 til mai 2005 da den lå på 1,75 prosent.

- Vi har satt ned renten mye for å møte utfordringene som krisen ute har skapt. Siden september har vi satt ned styringsrenten med 4,5 prosentenheter. Det ser ut til at produksjonen her hjemme etter hvert vil ta seg opp igjen, men vi venter at prisveksten vil avta ned mot 1,5 prosent i løpet av det neste året, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Disse bankene setter ned nå

Stor usikkerhet om fremtiden

Norges Banks anslag er om lag de samme som i mars, og analysen i Pengepolitisk rapport 2/09 tilsier at styringsrenten kan bli liggende nær 1 prosent en stund fremover. Nedgangen i verdensøkonomien fortsetter. Også her hjemme faller aktiviteten, og arbeidsledigheten stiger.

- Det er fortsatt stor usikkerhet om utviklingen fremover. Så langt har fallet i aktiviteten ute vært større enn ventet. Utviklingen i tillitsindikatorer for næringsliv og husholdninger tyder likevel på at fallet i aktiviteten er i ferd med å avta både ute og hjemme. Finansmarkedene fungerer også noe bedre, sier Qvigstad.

Frank Jullum i Fokus Bank håpet på rentestopp i dag.
Frank Jullum i Fokus Bank håpet på rentestopp i dag. Vis mer

Derfor vil du ikke ha SÅ lav rente


De fleste av landets sjeføkonomer trodde og håpet imidlertid på uendret styringsrente i dag.

- Jeg synes sentralbanken burde holdt renta uendret i dag. Økonomien begynner å stabilisere seg, og for husholdningene er renta lav nok nå, sier Frank Jullum, sjeføkonom i Fokus Bank, til DinSide.

Se også: Nå kan ikke svenskene gjøre mer

Enda lavere lånerenter

Dagens rentekutt vil antakelig føre til enda lavere boliglånsrenter i nærmeste fremtid. Jullum sier til DinSide at pengemarkedet nå fungerer helt perfekt. I fjor høst var høye pengemarkedsrenter skyld i at bankenes utlånsrenter lå unormalt mye over Norges Banks styringsrente. Dette er ikke lenger et problem, mener Jullum.

Dette blir i skrivende stund bekreftet av sentralbanken. Pengemarkedsrentene har falt mer enn styringsrenta den siste tiden og har nå falt ned mot 2 prosent.

- Dette er godt nytt for boliglånskundene.

På spørsmål fra Finansavisen svarer visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad at han tror rentekuttet vil ha størst påvirkning på utlånsrentene til bedriftene og bedre vilkårene der.

Noen banker har allerede satt ned renta: Se hvilke

Enda bedre KALKULATOR: Her får du billigst lån akkurat nå

Billig å låne

Rentekuttet vil senke bankenes utlånsrenter ytterligere. For deg som boliglånskunde begynner det å bli svært billig å ha boliglån. Beste boliglånsrente ligger for tiden på 3,05 prosent, men dette gjelder kunder som kvalifiserer til førstehjemslån. Likevel kan en del lånekunder nå se boliglånsrenta falle ned mot 3,5 prosent. Med skattefradrag på 28 prosent på rentene og dagens inflasjon på 3 prosent gjør dette at du faktisk vil gå ut i pluss akkurat nå. Din netto realrente vil være - 0,48.

Husk likevel at du låner for fremtiden. Norges Bank har tidligere varslet at et normalt nivå for styringsrenta er rundt 5 prosent. I dag legger de frem nye prognoser som viser at styringsrenta er forventet å stige igjen i 2. kvartal i 2010. Og den høye inflasjonen er forventet å avta. Statistisk sentralbyrås forventede inflasjonsmål for 2009 er 1,70 prosent.

Frykter boligboble

En av grunnene til at mange av landets sjeføkonomer var skeptiske til nytt rentekutt, er at boligprisene er på vei opp igjen. Rentekuttene siden i fjor høst har hatt en betydelig positiv effekt på boligmarkedet, og husholdningenes gjeld har steget noe raskere igjen de siste månedene. Men Svein Gjedrem og Norges Bank styrer etter inflasjonsmål, ikke etter boligprisene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer