Rengjøring for latsabber

Ikke fortell bestemoren din det som står i denne artikkelen. Dette er nemlig guiden til hvordan du kan vaske og holde rent - på en mest mulig effektiv og minst mulig stressende måte.

Rengjøring for latsabber

  1. Guide: Enkel husvask


Vasking, et sisyfosarbeid

Vasking er et sisyfosarbeid, som må gjøres om igjen, og om igjen - og om igjen. Likevel - det er ikke til å komme bort fra. Vi vaske. Vi kan ikke leve i dritt og møkk - vi blir syke og allergiske av det. Og dessuten så er det ikke noe hyggelig å ha det møkkete rundt seg.

Men du trenger egentlig ikke bruke verken masse tid eller masse penger på å holde det rent og fint rundt deg. Vi har tipsene som sparer deg for begge delene av den uatskillelige duoen - tid og penger. Å vaske selv er det enkle, kjappe og billige alternativet til vaskehjelpen. Vi sier som landsmoder Gro: "Møkka tar vi sjæl" (fritt gjenfortalt).

Snart er du en av dem det sies "jeg fatter ikke hvordan han/hun (stryk det som ikke passer) får det til!" om.

Her er kjappisguiden til husvask!

Rent og pent

Hvor ofte vasker du huset? (Avsluttet)
1 gang i måneden eller sjeldnere(35%) 427
2-3 ganger i måneden(33%) 404
1 gang i uken eller oftere(31%) 375
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vær lat, få det rent

Ok, det høres ut som en selvmotsigelse. Men det er det ikke. Her er hypotesen vår:

Jo latere du er, jo mindre gidder du å vaske.
Desto mindre du gidder å vaske, desto mer møkkete blir det.
Når det er skikkelig møkkete, da må du sette ganske sterk lut til for å få det rent - og det er sliltsomt.

Er du med? Poenget er at jo sjeldnere du vasker, jo mer styr og pes blir det når du først setter i gang. Derfor: Er du lat, så må du vaske smart - og ofte. Kanskje det ikke er så dumt å være litt lat likevel?

Vi tok en telefon til Lilleborgs Forbrukerservice, og spurte om deres beste råd til de som ikke liker å vaske hjemme.

- Lar du det gå for lang tid mellom hver gang du vasker blir det mer skittent og mer jobb å vaske, sier Sissel Juliussen i Lilleborgs Forbrukerservice. - Da er det mer tiltak å gå i gang med vaskejobben. Derfor er det smart å ha moppesystem og kluter lett tilgjengelig, slik at man kan fare over gulvet med en gang man får en flekk.

Glem grønnsåpe, vaskebøtte og vannskift

Glem alt du har lært om at du må bruke masse vann, masse såpe, masse tid og masse krefter.

For å skape et godt inneklima holder det langt med rent vann, en god mikrofiberklut og en støvsuger med et filter som stopper det fineste støvet fra å blåse ut i rommet igjen, ifølge professor Oddbjørn Sjøvold ved Høgskolen i Oslo (HiO). Han møtte en husmor til vaskeduell: Hun væpnet med skureklut og såpevann - han med mopp, mikrofiberklut og vann. Det ble målt langt flere bakterier der husmoren hadde vasket.

Pent og rent - helt stressfritt.  
Foto: Fleur Suijten.
Pent og rent - helt stressfritt.
Foto: Fleur Suijten. Vis mer


- Når man vasker overalt med våte kluter, gnir man skitten i et tynt lag utover hele gulvet. Fuktigheten gir gode vekstvilkår for bakterier, sier Sjøvold til HiO.

For allergikere er det spesielt viktig med et sunt inneklima, uten støv og skitt. Mye vann eller kjemikalier gir grobunn for bakterier, som kan være skadelig for innemiljøet, ifølge Jordan. Og hos Lilleborg er de enige:

- Tørr- og våtmopp er en fullgod rengjøringsmetode i forhold til en klut og en skitten svamp, sier Juliussen. - Det blir like rent, og du holder støvet borte.

Det anbefales å gå over med en tørrmopp først, for å få opp alt støvet, og så bruke våtmopp med litt rent vann etterpå (ikke mye vann), direkte på flekker, eller for å få opp brødsmuler og småsteiner som ikke tørrmoppen tar.


Ta noen snarveier

Glem stemmen til mormor som virrer bak i hodet, og minner deg på gammel vaskelære. Det er nemlig helt greit å ta noen snarveier - du har da mange andre, morsommere ting å bruke tiden på, enn å vaske?

- Det er blitt veldig viktig at man spanderer tid på familien, og rengjøring har jo aldri vært morsomt, sier Juliussen. - Det tar mye tid, og folk prioriterer nok litt annerledes nå. Vi er veldig opptatt av å gjøre hverdagen enklere for folk, sier hun, og anbefaler moppesystemet til Jif. Et moppesystem som har flere lignende konkurrenter ute i handelen.

Men aller helst skulle Juliussen hatt en robot, som kunne tatt seg av husvasken. - En robot som jeg kunne fjernstyrt!, ler hun.

Steg for steg: Den komplette kjappisguiden til husvask!

Kilder: Høgskolen i Oslo, Jordan, Lilleborg, PlussTid, Procter & Gamble.