Rema 1000 skryter på seg middag til under 100 kroner

Men klarer de å holde det de lover?

<b>BILLIG?</b> Rema1000-kampanjen lover deg billig middag, med noen forbehold. Foto: BERIT B. NJARGA
BILLIG? Rema1000-kampanjen lover deg billig middag, med noen forbehold. Foto: BERIT B. NJARGAVis mer

Rema 1000s kampanje «Middag til familien under 100-lappen» lover deg fristende middagsretter til en familie på fire, som skal koste under hundre kroner.

Men skal du faktisk klare å komme under dette beløpet, bør du først ha handlet inn det som står med liten skrift tidligere.

- Føles litt som lureri egentlig, er dommen fra en leser som har prøvd seg på en av middagene: Han måtte nemlig ut med over 200 kroner totalt for ingredienser til sin middag.

Trang økonomi? Slik får du bedre råd i 2015

Har du kapers stående?

NEDERST: Hver oppskrift krever at du har en del ingredienser fra før, som står nederst på sida i hver oppskrift. Foto: BERIT B. NJARGA
NEDERST: Hver oppskrift krever at du har en del ingredienser fra før, som står nederst på sida i hver oppskrift. Foto: BERIT B. NJARGA Vis merRema 1000s middager til under hundrelappen kommer nemlig med et forbehold, som står med liten skrift i oppskriftsheftet fra butikken.

«Produkter «fra kjøkkenskapet» er ikke inkludert i den totale middagsprisen».

Men kan man forvente at alle har syltede rødbeter, Worchestersaus, fiskesaus, soltørket tomat og kapers stående i kjøkkenskapet?

Dette er nemlig noen av ingrediensene man skal ha fra før, i flere av oppskriftene fra Rema.

Skal man kjøpe disse ingrediensene, kommer prisen raskt på langt mer enn hundre kroner.


Mener dere det er realistisk at folk har slike ingredienser stående – og faktisk klarer å komme under hundrelappen når de lager disse middagene?

- «I kjøkkenskap»-produktene skal være produkter som mange har i kjøkkenskapet. Vi ser imidlertid at enkelte produkter er i grenseland og vil se nærmere på dette i fremtiden, sier kommunikasjonssjef Marianne Moen til Dinside.

Nei, butikkene kan ikke «alltid» ha tilbud

Les det med liten skrift

Også hvordan priseksemplene beregnes står beskrevet med liten skrift i Remas middagshefte.

For når man skal handle inn middagen til under hundrelappen, vil handlekurven i de fleste tilfeller koste langt mer enn 100 kroner.

Dette fordi Rema1000 tar utgangspunkt i stykkpris på for eksempel en del grønnsaker som selges i større pakker.

Marianne Moen sier til Dinside at det på hver enkelt oppskrift på nettsiden og i appen er en link til hvordan oppskriftene beregnes.

- Imidlertid ser vi at forutsetningene for prisberegningen bør komme enda tydeligere fram. Derfor legger vi umiddelbart denne informasjonen tilgjengelig også på kampanjeforsiden på Rema.no, og vurderer endringer også i heftet, sier Moen.

LITEN SKRIFT: Skal du under hundrelappen når du handler? Sjekk detmed liten skrift først. Foto: BERIT B. NJARGA
LITEN SKRIFT: Skal du under hundrelappen når du handler? Sjekk detmed liten skrift først. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Hun sier videre at de produktene hvor ikke hele pakningen blir benyttet i oppskriften, skal være produkter som det er vanlig å ha et jevnlig forbruk av i en husholdning.

Må ikke være villedende

Forbrukerombudet, som sørger for at markedsføringsloven følges her til lands, sier til Dinside at ikke har behandlet denne kampanjen spesielt, og dermed kun kan uttale seg generelt om reglene.

Hovedregelen er ifølge fagdirektør Jo Gjedrem, at prisopplysninger skal være riktige.

- Er det snakk om forbehold, er kravet at disse skal komme tydelig fram, og at forbruker ikke blir villedet, sier Gjedrem til Dinside.

Han forklarer videre at dersom forbeholdene regnes som tilleggsopplysninger, trenger de ikke å være så synlige. Er det derimot forbehold som må til for at hovedbudskapet skal oppfylles, må denne informasjonen være tydeligere.

- Hele poenget er at man ikke skal hevde noe som kan villede forbrukerne, sier Gjedrem.

LES OGSÅ: Nå kommer den nye, grønne Colaen til Norge