Rema 1000 aksepterte ikke MasterCard

Mange norske butikker godtar ikke kredittkort som betalingsmiddel. Husk dette før kontoen går tom!

Kortet ditt må ha en BankAxept-løsning for at det skal bli godtatt i alle matvarebutikker. Foto: Per Ervland
Kortet ditt må ha en BankAxept-løsning for at det skal bli godtatt i alle matvarebutikker. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du kan bruke MasterCard på over 25 millioner brukersteder over hele verden, reklamerer DnB NOR. Likevel trenger du ikke gå lenger enn til nærmeste dagligvarebutikk før du risikerer å bli avvist.

Rema 1000 er tydeligvis ett av de stedene man ikke kan bruke det. For andre gang i mitt liv skulle jeg bruke MasterCard i går, og forsøkte å bruke det på Rema 1000 i påvente av at lønningen skulle tikke inn på konto. Det gikk ikke! Damen i kassen opplyste da at om at de ”ikke hadde avtale om bruk av Mastercard”, skriver skuffet DinSide-leser.

Flere og flere trekker kredittkortet også når det dreier seg om småkjøp og mindre beløp, skal vi tro bransjen selv.

Kredittkort kan ikke brukes i butikker som bare har BankAxept, noe som gjelder en del av dagligvarebutikkene rundt omkring i landet.

Dette bør du tenke på før du har fylt opp handlebåndet og står med kredittkortet i hånden.

Har du det beste kredittkortet? >>> Sjekk selv!

Praksisen varierer mellom kjedene, og fra butikk til butikk

Dagligvarekjeden Rema 1000 aksepterte altså ikke kredittkortet til vår leser. DinSide har i flere dager prøvd å få kommentar fra Rema 1000 i denne saken, men de har foreløpig ikke svart på våre henvendelser.

Men fordi flere av kjedene ikke er konsekvente, er det vanskelig å lage en pålitelig oversikt over hvilke butikker som tar kredittkort og ikke.

Per-Erik Burud, kjedeleder i Kiwi, tilbyr betaling med Visa og MasterCard og snart også Diners. Foto: Kiwi
Per-Erik Burud, kjedeleder i Kiwi, tilbyr betaling med Visa og MasterCard og snart også Diners. Foto: Kiwi Vis mer

Rådet er derfor enkelt: Spør betjeningen i butikken om de tar kredittkortet ditt, før du begynner å handle.

At en butikk aksepterer MasterCard, betyr ikke nødvendigvis at de tar American Express eller Diners.

For eksempel forteller kjedeleder i Kiwi Per-Erik Burud forteller at Kiwi tar Trumf Visa, vanlig Visa, MasterCard, og at de er på vei til å innføre Diners.

– Muligheten til å betale med Diners skal rulles ut om bare noen uker, men jeg kan ikke garantere at det er på plass før jul, sier Burud til DinSide.

Du vil også oppleve at den del mindre, enkeltstående butikker ikke aksepterer kredittkort. Det samme gjelder for mange legekontorer og offentlige kontorer.

STOR PRISTEST: Her handler du billigst mat i julen

Mulig på Vinmonopolet

Tidligere var Vinmonopolet et av de stedene du ikke fikk handle uten penger på konto, men dette har endret seg, og nå er du velkommen til å handle der også på kreditt.

På bakgrunn av ønsker fra kunder, spesielt turister og bedriftskunder, åpnet Vinmonopolet i fjor for kredittkort som akseptert betalingsmiddel i alle sine butikker, skriver Vinmonopolet på sine egne nettsider.

Kreditt eller debet?

Så godt som alle nordmenn med bankkort har en Visa-del på dette kortet. Det betyr imidlertid ikke at det trenger å være et kredittkort.

Mange nordmenn omtaler debetkortene sine som Visa-kort, og dette kan være med på å skape forvirring rundt kortets funksjoner.

I Norge er de aller fleste Visa-kort et debetkort, det vil si et kort som trekker penger direkte av saldoen på kontoen din. Norske debetkort har som regel også en BankAxept-del som trer i kraft i de fleste vanlige kjøpsprosesser, for eksempel når vi handler i kolonialen eller i en klesbutikk.

- Dersom kortet brukes på internett, eller i terminaler som ikke har BankAxept-funksjonalitet, trer Visa-funksjonaliteten i kraft, og da er du beskyttet av Visas kortgaranti, har Christina Lind, Country Manager for Visa Europe i Norge tidligere forklart til DinSide.

Denne kortgarantien sikrer kortbrukeren uavhengig av om han/hun har brukt et Visa debetkort eller et Visa kredittkort, men du må altså ha benyttet Visa-delen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!