Rekordstort utvalg juleøl

Vi har testet noen av dem.

Publisert
Sist oppdatert
Vi kjøper nå det meste av juleølet i butikk, og det har under 4,7 prosent alkohol.


Bryggeriene lager flere typer juleøl enn før. I år kan vi velge blant nesten 60 typer juleøl fra Norge og utlandet, melder nyhetsbyrået Newswire på vegne av Aass bryggerier.

De ulike juleøltypene holder fra null til ti prosent alkohol.

DinSide har testet noen av dem:

 • Årets juleøl
 • Lettøl, alkoholfri øl og julebrus

  Det blir flere og flere typer juleøl. <i>Illustrasjonsfoto: Per Ervland</i>
  Det blir flere og flere typer juleøl. Illustrasjonsfoto: Per Ervland Vis mer


  – Det har nok aldri vært så stort utvalg av juleøl i Norge som i år. Bare vi som er et middels stort bryggeri har seks typer juleøl i butikk og på polet, sier kulturarbeider Torbjørn Skogvold i Aass Bryggeri til Newswire.

  Både norsk og importøl

  Ifølge Aass er årsaken til at står flere typer juleøl i butikk- og polhyllene i år enn i fjor er en kombinasjon av at bryggeriene satser bredere, nyetablering av små nisjebryggerier og økt import.

  Vi kjøper nå det meste av juleølet i butikk, og det har under 4,7 prosent alkohol. Juleølet var opprinnelig et øl med svært høyt alkoholinnhold, gjerne på 7-9 prosent. Dette må man fortsatt på Vinmonopolet for å kjøpe.

  – Kombinert med akevitt kan det bli vel mye alkohol til maten. Derfor er alkoholfritt juleøl et godt supplement til akevitten, eller alene for dem som vil eller må unngå alkoholen helt. Stadig flere velger nå alkoholfritt, sier Skogvold.

  Norrøn tradisjon

  Juleøl har en lang tradisjon i Skandinavia. Bryggingen av juleøl går helt tilbake til norrøn tid, da alle som dyrket korn ble pålagt å brygge øl til jul. Ølet ble signet julenatten, og de som ikke laget eget øl fikk bot.

  – Juleøl skal være mørkt, men ikke for tungt. Det er viktig at det har en viss friskhet og tydelig ettersmak, sier Skogvold.

  Mens lyst øl som pils helst skal serveres kaldt, smaker juleøl best rundt 10-12 grader.

  DinSide tester julens drikke:


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer