Rekordstor rentefest

Bankene har vært svært flinke til å sette ned renten, men staten henger etter.

 Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ingen tvil om at stupet i styringsrenten siden senhøsten i fjor har gitt utslag på bankenes rentesatser.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser nå en kraftig nedgang i utlåns- og innskuddsrentene som bankene tilbyr. Statens låneinstitusjoner har derimot ikke vært like raske med rentenedsettingene.

Ned over to prosent

Bankenes utlånsrenter har det siste kvartalet falt med hele 2,03 prosentpoeng, og lå ved utgangen av mars på i gjennomsnitt 5,24 prosent.

Bankenes innskuddsrentene har naturlig nok også falt. Gjennomsnittlig rente på innskudd var i utgangen av mars på 2,38 prosent, en nedgang på 1,75 prosentpoeng fra forrige kvartal. SSB kaller rentenedsettelsene for rekordstore.

Har din bank gunstige rentebetingelser? Sjekk selv:

Henger etter

Mange har lån i statens låneinstitusjoner, som for eksempel Lånekassen og Husbanken, og disse kundene har ikke kunnet juble over like stor rentenedgang. Utlånsrenetene fra staten har bare sunket med beskjedne 0,04 prosentpoeng til 4,41 prosent. Tar en ikke med nullrentelån fra Statens Lånekasse, har rentene i snitt faktisk økt med 0,05 prosentpoeng det siste kvartalet, til 5,70 prosent.

Enkelte kan nok bli provosert over at statlige låneinstitusjoner virker å være treige med å sette ned rentene. Men dette henger sammen med at de har noen måneders forsinkelse på rentenedsettelsene sine, etter at Norges Bank har valgt å gjøre justeringer av styringsrenten.

- Renta i Lånekassen følger markedet, men har et etterslep på tre til seks måneder. Når de andre bankene setter opp eller ned renta, skjer det samme hos oss, men altså noen måneder etter, har informasjonssjef Astrid Mjærum i Lånekassen tidligere uttalt.

Mjærum sier videre at denne forsinkelsen ikke er ugunstig for lånetakerne, fordi den også gjelder når styringsrentene og markedsrentene settes opp.

Fra 1. juli i år settes forøvrig renten på studielån ned med hele 2,3 prosentpoeng til 3,6 prosent. Husbanken gjør også et rentekutt på 2,3 prosentpoeng i sommer, og fra 1. juli vil den flytende renten bli satt til 3,1 prosent.

Nytt rentemøte

Neste rentemøte i Norges Bank er 17. juni, og om avgjørelsen får like store ringvirkninger som tidligere, gjenstår å se.

Tidligere denne måneden satte Norges Bank styringsrenten ned til 1,5 prosent, noe som er det laveste nivået styringsrenten har ligget på noen gang.

Rett etter rentebeslutningen meldte en rekke banker at de følger sentralbankens beslutning, og varslet lavere rentebetingelser på innskudd og lån.

Det vil altså drøye noen måneder før effekten av rentebeslutningen som ble tatt 6. mai får noen innvirkninger for betingelsene i de statlige instituasjonene.