I FREMTIDEN?: Vil alle type butikker kunne ha åpent på søndager her også? Foto: Colourbox
I FREMTIDEN?: Vil alle type butikker kunne ha åpent på søndager her også? Foto: ColourboxVis mer

Rekordmange søndagsåpne matbutikker

Og i fremtiden vil alle butikker kunne ha åpent på helligdagen, spår Virke.

Glemt å kjøpe inn fløte til søndagskaffen? Sjansen er stor for at du ikke trenger reise langt for å finne en søndagsåpen butikk der du kan få kjøpt det du ikke fikk med deg under lørdagshandelen.

I dag holder nemlig rekordmange dagligvarebutikker søndagsåpent. Hele 324 butikker ønsker glemske kunder velkommen selv om kirkeklokkene ringer inn til gudstjeneste, skriver Vårt land.

Det er 13 år siden det ble lov for dagligvarebutikker på under 100 kvadratmeter å holde søndagsåpent året rundt. Populært ble butikkene omtalt som Brustad-buer, siden det var daværende barne- og familieminister Sylvia Brustad som foreslo endringene. I dag har enkelte store supermarkeder løst problemet ved å ha en butikk-i-butikk på 100 kvadratmeter som er åpen på søndager.

Nylig søkte Drammens ordfører om at supermarkedene i Drammen også skulle få ha åpent på søndager, men søknaden ble avvist av kirkeministeren,skriver dt.no.

Greit system?

Dagligvarebransjens organisasjon, Virke, konstaterer at det er delte meninger om søndagsåpne butikker også innad i bransjen.

– Når det gjelder den generelle adgangen til å ha søndagsåpent, vil nok de fleste innen bransjen mene at dette fungerer greit med de tilpasninger som kan gjøres. Nå har gjeldende regime vært i virkning i over ti år. De fleste har vel syntes det fungerer på et vis, men det er unntakene fra regelen om søndagsstengt som skaper problemer, særlig i faghandlene, sier Thomas Angell, direktør i Virke Handel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til Brudstad-bua-regelen, kan hagesentre ha åpent på søndager. Det er også laget unntak for butikker på turiststeder, der turistene utgjør en betydelig del av kundegrunnlaget.

Motparten, LO-forbundet Handel og Kontor, er åpne for at regelverket om søndagsåpne butikker vurderes igjen.

– Virke synes å være i villrede om hvor de egentlig vil. Det er ikke vi. Vi konstaterer at loven blir hulere og hulere i og med at den ikke følges tilstrekkelig opp av myndighetene. Vi konstaterer også at det er uenighet innen bransjen: Noen ønsker å holde åpent, andre å holde lukket. Flere blir utsatt for konkurransevridning. Dersom det viser seg at Brustad-buene er et regelverk som ikke har livets rett, bør partene - altså myndigheter, arbeidsgivere og arbeidstakere - sette seg ned, få kartlagt fakta og se om det er andre måter å regulere dette på som gjør alle fornøyde, sier Ove Magnus Halkjær i LO-forbundet Handel og Kontor.

– Særlig unntaket som gir hagesentre lov å ha åpent på søndager uansett, oppleves av mange i næringen som spesielt konkurransevridende da hagesentre også selger andre varer enn planter. Alle ser det foregår konkurransevridning. Det er rart at Virke ikke vil gjøre noe med dette.

BRØD OG MELK: I dag er det lekende lett å få fatt i matvarer på en søndag.  Foto: BERIT B. NJARGA
BRØD OG MELK: I dag er det lekende lett å få fatt i matvarer på en søndag. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Hva mener du om søndagsåpne butikker? (Avsluttet)
Butikkene burde få velge selv om de skal ha søndagsåpent.(66%)
En uting både for forbrukere og butikkansatte.(23%)
Synes det fungerer greit i dag.(8%)
Jeg bryr meg ikke, gidder ikke bruke fridagen til handling, uansett.(4%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Fritt frem i fremtiden?

– Vi opplever ikke at søndagsåpne butikker er noe stort tema blant våre medlemmer. I byer og større tettsteder er det ikke vanskelig for folk å skaffe seg det de trenger når som helst på døgnet. Det kan virke som om behovet er mettet, sier Angell, som altså representerer dagligvarebransjen.

– Mange av våre medlemmer ønsker ikke å ha søndagsåpent. Mange butikker vil ikke ha søndagsåpent, fordi de økte lønnskostnadene gjør at det skal stor omsetning til for at det lønner seg, sier Angell.

– Men hva med andre type butikker? I Sverige kan man for eksempel dra på shoppingtur på en søndag i de store byene?

– I Sverige har de ikke hatt lukningsbestemmelser de siste 40 årene. Det eneste det er regler om er å ha nattåpent.

– Tror du vi vil få det slik i Norge også?

– Jeg skal vedde på at søndagsåpne butikker ellers også tvinger seg frem en eller annen gang. Men i det politiske miljøet er ikke dette noen sak i dag, i hvert fall.

Vil at søndagen skal skille seg ut

LO Handel og Kontor har et annet syn på saken.

– Hvis regelverket ikke fungerer i dag er ikke nødvendigvis svaret fullt frislipp. Dette går ut over tusenvis av arbeidstakere og også næringen. De store aktørene tar livet av de små. Jeg har tro på at partene og myndighetene sammen kan finne en løsning slik man gjør det i andre deler av næringslivet, sier Halkjær.

– Vi i LO-forbundet Handel og Kontor i Norge mener søndag bør være en annerledes dag, men vi må ha et forutsigbart og fleksibelt regelverk som bransjen og de ansatte kan leve med. Det får man jo til i andre bransjer.

Halkjær kjøper ikke argumentet om at det er mange som ønsker å jobbe på søndager fordi de får dobbelt lønn. Studenter for eksempel.

– Det finnes ingen lovregulert minstelønn i Norge. Hvem som får hvilken lønn er derfor høyst upresist. Avtaler du å jobbe for 100 kroner timen på en søndag er det lov hvis du ikke har tariffavtale. Det er sikkert mange studenter som jobber i dagligvarebransjen, men spørsmålet er om vi skal ha en næring som tilpasser seg studentenes behov, eller om vi vil ha en voksen seriøs bransje folk kan ha som yrke og leve av og være stolte av å jobbe i. I dag er gjennomsnittlig fartstid i næringen tre og et halvt år. Dette blir det ikke seriøsitet av.

– Kan noen tvinges til å jobbe på søndager hvis de ikke vil?

– Hvis du er tilkallingshjelp og sjefen spør om du vil jobbe på søndag som kommer kan du muligens si nei. Men da vet vi hva som skjer: Han går og spør en annen, og du trenger pengene siden du jobber deltid. Du skal ikke si nei veldig mange ganger før det blir et problem om du er deltidsansatt. Det er ikke sikkert du blir satt opp på så mange vakter fremover.

– Om du er fast ansatt i en deltidsstilling kan vel ikke sjefen nekte deg å jobbe de 40 prosentene selv om du ikke vil jobbe søndager?

– Nei, men det er svært mange i denne bransjen som ikke har slike faste avtaler. De blir kalt inn etter behov. Og stiller du ikke opp, slutter de å ringe til deg.

– Alle som har jobbet på en vanlig arbeidsplass vet for øvrig at de ikke har 100 prosent bestemmelsesrett over egen arbeidstid. Slik er det her også. Argumentet om at man kan velge å jobbe søndager hvis arbeidsplassen din faktisk holder åpent søndager året rundt er utopisk, sier Halkjær.

Ikke vernet mot natt- eller helligdagsarbeid

Halkjær forklarer at ansatte i dagaligvarehandelen ikke er omfattet av arbeidsmiljølovens vern mot nattarbeid, siden butikkenes åpningstider er regulert i helligdagslovgivningen.

– En konsekvens av dette er for eksempel at Arbeidstilsynet ikke følger opp denne delen av brudd på lovverket. Per i dag lever altså disse arbeidstakerne i en slags unntakstilstand. Et minimum burde vært en arbeidsmiljølov som var lik for alle.

– Hva tenker du om at Virke mener det med tiden vil bli slik her som i Sverige - at alle butikker kan ha åpent på søndager om de vil?

– Om Sverige er det store forbildet er usikkert. I Finland eller Danmark er det regulering, for eksempel. Av alle mulige steder også i Brussel. Det er det i flere titalls europeiske land. Vi kan ha åpent 24 timer i døgnet, seks dager i uka. Det er ikke akkurat sovjetstilstander her i Norge. Er det virkelig så fremtidsrettet å ta livet av søndag?

Slik var det før

I dag kan vi alltids skaffe oss det som mangler til middagen eller tv-kosen fredag kveld. Det er alltids en dagligvarebutikk, storkiosk eller bensinstasjon som er åpen. Men slik var det ikke før.

Tilbake på 70-tallet og inn i starten av 80-tallet var det vanlig at butikkene hadde åpent mellom 09.00 og 17.00. Noen stengte også allerede 16.00, før folk var ferdige på jobb. På lørdager var den vanligste stengetiden 15.00, men mange butikker stengte allerede klokken 13.00.

Det eneste som hadde åpent senere på kvelden var kiosker, og den gangen hadde ikke kioskene så stort utvalg som de har i dag, hvor mange fungerer som mini-dagligvarebutikker.

Som nevnt kom Brustad-bua i 1999, og i 2003 ble det fritt for butikkene å ha åpent så sent de ville på hverdagene.

I tillegg har alle butikker anledning til å ha søndagsåpent de tre siste søndagene før jul.