Rekordmange har bundet studielånsrenten

Historisk lave renter har fristet rekordmange til å binde renten.

Du kan potensielt spare mye penger på å binde studielånsrenten nå. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Du kan potensielt spare mye penger på å binde studielånsrenten nå. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lånekassen opplyser at cirka 95.000 personer har valgt å binde studielånsrenten på et historisk lavt nivå. Aldri før på 2000-tallet har så mange bundet studielånsrenten.

- Det er veldig mange som har bundet renten denne gangen. Vi har ikke hatt så stor pågang siden vi innførte fastrente på studielån i 1999, sier informasjonsdirektør Solbjørg Sørensen i Lånekassen, til DinSide.

Utsatt frist

Det er uten tvil mange som har bestemt seg i siste liten for å binde studielånsrenten. Onsdag formiddag var det «bare» 23.000 som hadde bundet renten.

Fristen for å binde gikk egentlig ut onsdag kveld, men på grunn av tekniske problemer, valgte lånekassen og utsette fristen til midnatt, fredag 14. oktober.

Historisk lav rente

Det er ikke uten grunn at så mange ønsker å binde renten på studielånet nå. Fastrentene er særdeles lave, og sjansene for å gjøre en dårlig avtale er mindre enn på lenge.

Binder du renten for tre år, får du en rente på 2,673 prosent.

De aller fleste som binder rentene, velger å binde for fem år av gangen. De får en litt høyere, men fortsatt svært gunstig rente på 2,869 prosent.

De lave fastrentene er historiske. Lånekassen opplyser om at det er første gang i historien at man binde studielånet til renter på under tre prosent for tre år og fem år.

Langt færre velger å binde renten for en tiårsperiode. Dagens fastrente med ti års bindingstid er så lav, at det skal mye til for å gjøre en dårlig langtidsavtale akkurat nå. Tiårsrenten ligger på 3,260 prosent, noe som er på samme nivå som den flytende renten.

Fastsettes seks ganger i året

Dersom du ikke helt er klar for å binde studielånet ditt, får du en ny sjanse i desember. Lånekassens rentesatser blir nemlig fastsatt seks ganger i året.

Renten i Lånekassen er markedsstyrt og basert på beregninger fra Finansdepartementet. Siden markedet har fått en rekke banker til å heve utlånsrentene de siste ukene, skal man heller ikke se bort fra at Lånekassen også vil heve rentene ved neste mulighet.

>>> Mer om hvordan Lånekassen bestemmer renten din

Du kan bryte avtalen

Synes du det er skummelt å inngå en fastrenteavtale, er det godt å vite at du har lov til å bryte avtalen. Dersom fastrentene mot formodning skulle synke betraktelig, kan det være relevant å si opp dagens avtale.

Du er da forpliktet til å ha flytende rente i minst to måneder før du kan binde renten på nytt.

Det er imidlertid ikke helt gratis å gå ut av en fastrenteavtale - det kan faktisk koste deg flere tusen kroner. Se regnestykket her: Så mye må du betale om du bryter avtalen.