Rekordmange betalingsanmerkninger

Nær 217.000 nordmenn har betalingsanmerkninger. Det er en oppgang på 29.000 på to måneder.

<b>Nær 217.0000 personer på svarteliste:</b> Rekordmange nordmenn sliter med å gjøre opp for seg, viser nye tall fra kredittinformasjonsselskapet Experian. Foto: Per Ervland
Nær 217.0000 personer på svarteliste: Rekordmange nordmenn sliter med å gjøre opp for seg, viser nye tall fra kredittinformasjonsselskapet Experian. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste månedene har antallet betalingsanmerkninger skutt i været. Tall fra kredittinformasjonselskapet Experian viser at 216.840 nordmenn er registrert med slike anmerkninger. For to måneder siden var det «bare» 188.000 nordmenn som hadde slike anmerkninger.

- Det er helt forferdelig, sier forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB NOR.

Hun er sjokkert over at antallet personer med økonomiske problemer har steget så kraftig på kort tid.

- Jeg blir veldig urolig, og lurer på hvilke holdninger folk har til sin egen pengebruk. Den siste tiden har de aller fleste fått mer å rutte med, samtidig som de har beholdt jobben, derfor er dette en svært urovekkende utvikling, sier Jørgensen til DinSide.

- Kult å være impulsiv

Jørgensen sier at de om påtar seg økonomiske forpliktelser, er nødt til å ha en plan for hvordan de skal gjøre opp for seg.

Sidsel Sodefjed Jørgensen, forbrukerøkonom i DnB NOR. Foto: DnB NOR
Sidsel Sodefjed Jørgensen, forbrukerøkonom i DnB NOR. Foto: DnB NOR Vis mer


- Nå for tiden skal alt være så impulsivt. Det er kult å leve plutselig, og man oppfattes som litt «retarded» hvis man planlegger. Men man må ha en plan for hvordan man skal tilbakebetale penger, og det er viktig at man har regnet på det på forhånd, sier Jørgensen.

Skal man bruke penger man ikke har, må man vite at en kan betale tilbake.

- En ting er å sløse med egne penger, en annen ting er å sløse med andres penger, for eksempel ved å bruke tjenester du ikke kan betale for, sier Jørgensen.

Skylder nesten 30 milliarder

Det er ikke bare antallet betalingsanmerkninger som har skutt i været. Beløpet som norske, såkalte dårlige betalere, skylder er også rekordhøyt. Per november 2010 har nordmenn 29,6 milliarder kroner i ubetalte krav.

Tallene viser også at fem av seks som ikke gjør opp for seg er menn. Jørgensen i DnB NOR er ikke overrasket over at det er menn som topper statistikken.

- Ikke nok med det, men menn skylder til de grader større beløp enn kvinner, sier Jørgensen.

Hun tror mye av grunnen kan være at menn er mer risikovillige enn kvinner, både når de investerer, starter bedrifter og når de sparer.

- For eksempel har det vist seg at det kun er menn som investerer pengene sine i spesialtilbud som kommet fra utlandet med tilbud om fantastisk avkastning hvis de kjøper visse aksjer akkurat nå. Tilbudene har vist seg å være svindel, forklarer Jørgensen, og legger til:

- De er mer risikovillige, og veldig ofte lykkes de, mens andre ganger kan de gå på en skikkelig smell og komme inn i økonomiske problemer.

Hva gjør du hvis du har en anmerkning?

Å få en betalingsanmerkning kan innebære svært negative konsekvenser. For eksempel vil du få problemer når du skal søke om boliglån.

Heldigvis følger ikke en betalingsanmerkning deg livet ut, og dersom du betaler regningene dine, slettes anmerkningen.

Trenger du hjelp til å få økonomien din på plass, kan det være lurt å ringe økonomirådstelefonen 800GJELD (800 45 353). Dette er en gratis og populær tjeneste fra Nav, rettet mot personer som trenger økonomisk veiledning. Les mer om 800GJELD her.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!