Rekordmage unge med fedme

Dårlig nytt for unge amerikanere. Andelen svært overvektige er tredoblet på 28 år.

Funnene tyder på at det totalt er 2,7 millioner barn i USA som er svært overvektige.  Foto: colourbox.com
Funnene tyder på at det totalt er 2,7 millioner barn i USA som er svært overvektige. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen går så langt som å si at vi har en fedmeepidemi blant unge barn i Norge: Om lag 18 prosent av jentene og 16 prosent av guttene i tredje klasse defineres som overvektige, ifølge Folkehelseinstituttet.

Fedmeepidemi blant norske jenter?

Forekomsten av svært overvektige er imidlertid betydelig lavere i Norge enn i land som Storbritannia og USA.

For ser vi på den andre siden av Atlanterhavet, ser ikke forholdene til barna særlig bra ut. Her har andelen svært overvektige barn tredoblet seg i løpet av 28 år. Forskere har gått gjennom all data fra en langvarig nasjonal helseundersøkelse, og fant at per 2004 var fire prosent av 2-19 åringer i USA svært overvektige.
Andelen overvektige med en BMI som passerer 99-persentilen har økt med 300 prosent siden 1976 og med 72 prosent siden 1994, ifølge forskerne. Dette er blant de første gangene amerikanske barn klassifiseres som svært overvektige, som vil si at de at de har en BMI som tilsvarer eller er høyere enn 99-persentilen for en bestemt alder og kjønn. For en 10-åring karakteriseres en BMI på over 24, som svært overvektig.

Et mulig tiltak mot overvekt: La barna lage maten!
Er barnefedme mishandling?
Unge tror de lever sunt

Diabetes og hjertesykdom

- Barna er ikke bare blitt overvektige, de er blitt svært overvektige – noe som går utover den totale helsen deres, sier studieleder Dr. Joseph A. Skelton ved Wake Forest University School of Medicine i North Carolina, ifølge Yahoo News.

Ifølge han vil det nå bli en økning i antall barn med diabetes og hjertesykdom.

Minioriteter og lav inntekt

Under studien oppdaget forskerne at andelen svært overvektige barn forekommer spesielt blant minoritetsgruppene og i familier med lavere inntekt.

I den aller nyeste undersøkelsen så forskerne på 12.000 barn mellom 2 og 19 år. Her fant de at seks prosent av alle unge afroamerikanere er svært overvektige. De tilsvarende tallene for barn med meksikansk amerikansk bakgrunn er på fem prosent. I 1970-årene var andelen sterkt overvektige barn med meksikansk bakgrunn én prosent, og to prosent av de med afroamerikansk bakgrunn.

Derfor blir barna tykke og sta

I den siste studien kommer det også fram at fire prosent av barn som kommer fra familier med lav inntekt er svært overvektige, mot 2,5 prosent av barn i familier med høyere inntekt.

- Det finnes ikke noen konkret løsning på dette, understreker forskerne, og retter fingeren mot helsevesenet. I tillegg må det satses mye mer på å forbedre kostholdet og livsstilen til amerikanske barn, presiserer de.

Funnene tyder på at det totalt er 2,7 millioner barn i USA som er svært overvektige.

Studien er publisert i tidsskriftet Academic Pediatrics.