Rekordlav refleksbruk

Bare 14 prosent av oss bruker refleks, viser en landsomfattende telling som Trygg Trafikk har foretatt nå i oktober. Det er færre enn noen gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare siden i fjor har refleksbruken gått ned med to prosentpoeng, fra 16 prosent. På begynnelsen av 80-tallet brukte dobbelt så mange refleks.

- Dette er ille, nesten katastrofalt. Vi har nå en svært viktig oppgave foran oss for å få folk til å bli refleksbrukere igjen, sier Bjarne Eikefjord i Motorførernes Avholdsforbund, MA, som har vært med på tellingen av refleksbrukere.

Over halvparten av dødsulykkene der forgjengere blir påkjørt, skjer i perioden oktober-januar. De siste fem årene har 79 fotgjengere mistet livet i disse månedene som følge av påkjørsel.

Er blitt umoderne

Støttet av Trygg Trafikk og Sosial- og helsedirektoratet, har MA nettopp startet opp kampanjen Refleksklubben for å snu den negative trenden for refleksbruk. Et viktig mål med den er å gjøre refleks til mote.

- Nedgangen de siste årene skyldes blant annet at refleksbruk er blitt uhipt. Det har vi tenkt å gjøre noe med og lanserer nå reflekser med et helt nytt design. I tillegg vil vi forsøke å skapet et bredere engasjement rundt refleksbruk, sier Eikefjord.

De nye, moderne refleksene distribueres gjennom Refleksklubben. Flere av variantene kan klistres rett på klærne. Noen ser ut som store, selvlysende hender, andre forestiller edderkopper som krabber oppover jakka.

Medlemmene i klubben får hvert år en ny pakke med utvalgte reflekser.

- Dette er helt bevisst. Reflekser har en lei tendens til å bli borte i skuffer og skap når det har gått en tid. Det har også vært med på å redusere bruken over tid, sier Eikefjord.

Sørlendingene dårligst

Om du er flink eller dårlig til å bruke refleks, avhenger av hvor du bor. Bruken varierer voldsomt fra fylke til fylke.

Folk i Sogn og Fjordane er de flittigste, der bruker 46 prosent refleks. Folk i Rogaland kommer på andreplass, Akershus og Finnmark deler tredjeplassen.

Helt i andre enden av skalaen befinner Vest-Agder og Buskerud seg, der bruker bare sju prosent refleks.

- Vi vet rett og slett ikke hvorfor det varierer så voldsomt, sier Eikefjord.

Stor interesse

Refleksklubben ble lansert sist fredag, men MA fikk stor respons allerede på forhånd etter flere presseoppslag om klubben.

- Det lover jo godt for neste års refleksstatistikk. Allerede før vi startet opp, fikk vi inn over femti henvendelser om medlemskap. Flere har vært fra foreldre, som gir medlemskap i gave til barna. Vi regner også med å få en del ekstra henvendelser når det nærmer seg jul, dette er en ypperlig julegave, sier Eikefjord.

Også i ukene fremover skal refleks på dagsordenen. 9. november arrangerer Trygg Trafikk den årlige Refleksdagen, med forskjellige aktiviteter rundt om i landet. I hovedstaden vil for eksempel alle kinogjengere, taxikunder og busspassasjerer få utdelt gratis refleks denne dagen.

 

Mozon.no,09.11.2006