Rekorddyr strøm

Det er varmt, det regner lite: Oppskriften på en fin sommer - og en sviende strømregning.


Fin sommer = Dyr strøm

De færreste av oss klager over at det er en varm sommer med lite regn. Men med halvtomme vannmagasiner kommer det til å svi i lommeboka når strømregningen kommer.

De siste fem ukene har det kommet 35 prosent mindre nedbør enn normalt. I tillegg ligger det lite snø i fjellet, og vannmagasinene er forholdsvis tomme. Vannstanden i magasinene er mellom 8 og 12 prosent lavere enn normalt, melder NTB.

Ifølge NTB, skriver Nationen at vi betaler 10 øre mer per kilowattime i sommer. For en normalhusholdning betyr det at regningen for neste kvartal kan bli 450 kroner høyere enn i fjor sommer.

- Det er den høyeste sommerprisen vi noen gang har hatt, sier Hans Randen, leder i utviklingsavdelingen ved den nordiske kraftbørsen NordPool, til Nationen.


Mange bytter strømleverandør

I juni skrev vi at rekordmange bytter strømleverandør, og spurte leserne: "Har du noen gang byttet strømleverandør?"

65 prosent av leserne som stemte svarte at de hadde byttet leverandør.

I dag spør vi: Har du spart penger på å bytte leverandør? Gi din stemme i boksen under.

Har du for høy strømregning? Sjekk din strømleverandør - og se om du burde bytte til et billigere selskap - med DinSides Strømkalkulator.

Leverandørbytte

Har du spart strøm på å bytte leverandør? (Avsluttet)
Ja, jeg har spart penger(60%) 133
Jeg aner ikke(22%) 49
Nei, det har jeg ikke(18%) 39
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vær strømbevisst

 • 60 prosent av strømutgiftene våre går til oppvarming ifølge Enøk Norge. 15 prosent går med til varmtvann, og en fjerdedel går til lys og apparater.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  De færreste har vel varmen på for fullt nå om sommeren, men om du allikevel skrur på varme om kvelden, kan det være lurt å ha denne på et minimum, og heller ta på seg en tykk genser.

 • Skru av dingsene: Norges totale standbyforbruk tilsvarer energiforbruket i ca. 15.700 boliger.

  Har du mange elektriske apparater, som klokkeradio, TV, DVD-spiller, Hi-fi, TV-dekoder, antenneforsterker, videospiller, PCer og spillkonsoller på standby, bør du skru av så mange du kan - i hvert fall hvis du skal på ferie eller en tur på hytta.

 • Tørketrommelen er en strømtyv. Foto: Scanpix. Foto: Scanpix
  Tørketrommelen er en strømtyv. Foto: Scanpix. Foto: Scanpix Vis mer

  Les mer om de strømslukende duppedittene her: Så mye koster latskapen.


 • Bruker du tørketrommelen hyppig? Tenk over om dette er noe du gjør av gammel vane - kanskje du kan henge litt flere klær til tørk? Da sparer du nemlig masse strøm, og dermed penger, ifølge Enova: En tørketrommel bruker nesten tre ganger så mye energi som en vaskemaskin per vask.

  Energimerking av hvitevarer ble innført i Norge etter et EU direktiv i 1996. Inndelingen varierer fra A, som betyr lavest energiforbruk, til G, som markerer dårligst energiforbruk. Selv om det finnes forskjellige tørketromler på markedet, er ikke variasjonen i energiforbruk stor. Det finnes kun noen få modeller som er i energiklasse A.

  Hvis du må bruke tørketrommel, kan du spare litt energi ved å fylle den helt opp. Velg også en tørketrommel som slår seg automatisk av når tøyet er tørt.

 • Har du andre strømsparetips? Del dem med våre lesere, i debatten under.

  Kilde: Enova, Enøk, NTB.