SENSURERT: Den britiske matkjeden Icelands julereklame for TV ble sensurert bort fordi den var «for politisk». Video: Iceland Vis mer

Video spres på Facebook og YouTube

Reklamevideo forbys: Går viralt på YouTube

En video fra dagligvarekjeden Iceland sprer seg på Facebook og YouTube etter at Storbritannia forbyr at videoen vises.

Publisert

Du har kanskje allerede fått den med deg: Den animerte videoen viser ei jente, en orangutang - og en historie som apen forteller. Du kan selv se videoen ovenfor.

Annonsen ble laget av dagligvarekjeden sammen med Greenpeace, med mål om å bli sendt på britisk TV i jula.

Men nå har altså britiske myndigheter bestemt at denne videoen er for drøy for å vises på britisk TV.

Grunnen?

Budskapet er for politisk, ifølge reglene for markedsføring i Storbritannia. De har dermed bestemt at den ikke kan vises på britisk TV, skriver britiske lbc.co.uk

- Ingen planer om å sende reklamen i andre land

Den omdiskuterte videoen er et ledd i dagligvarekjedens arbeid mot bruken av palmeolje. Iceland skal være den første britiske supermarkedkjeden som i år har gått ut og forbydd innhold av palmeolje i sine produkter.

Dinside har spurt Iceland-kjeden hvorvidt det er aktuelt å sende julereklamen i andre land som kjeden er representert. Iceland åpnet sine første norske butikker i Norge i år.

- Vi har ikke rettighetene til å vise TV-reklamen utenfor Storbritannia, så vi har ingen planer om å vise den på TV i andre land, sier Joe Cullen i selskapet Weber Shandwick på vegne av Iceland, til Dinside.no.

Kjeden uttrykker skuffelse over beslutningen fra myndighetene - og har svart med å legge TV-annonsen på YouTube.

Kunne den blitt vist på norsk TV?

Vi har spurt Forbrukertilsynet og Medietilsynet om hvorvidt dette er en annonse som også ville blitt forbudt i Norge - eller om dette er noe som er helt innafor her til lands.

Bettina Mohr Hansen, kommunikasjonsmedarbeider i Forbrukertilsynet, sier til Dinside at politiske budskap som dette ikke er forbudt i den norske markedsføringsloven:

- Vi har ikke noen konkrete regler i markedsføringsloven som forbyr «politiske budskap» av denne typen i markedsføring, men det kan potensielt oppstå spørsmål om reklamen er i strid med god markedsføringsskikk, jf. Markedsføringslovens § 2, forklarer Hansen.

- Miljøvern ikke ansett for å bryte forbudet

Medietilsynet fører blant annet tilsyn med kringkasting i Norge. Robin Welhaven Føyen, rådgiver i Medietilsynet, sier til Dinside at det ikke er tillatt med reklame for politiske budskap på tv i Norge.

- Forbudet gjelder ikke radio eller bestillingstjenester på nett. Dersom innslaget er tenkt vist på norske tv-kanaler må det derfor gjøres en vurdering av om innholdet kan anses å være politisk budskap. Dette vil være avhengig av en rekker faktorer av faktisk og juridisk art, sier han.

- Fra Medietilsynets tidligere forvaltningspraksis kan nevnes at tv-reklameinnslag fra blant annet interesseorganisasjoner innen miljøvern ikke har blitt ansett å bryte forbudet, forteller han videre - og nevner «Bevar Hardanger»-saken fra 2009 som et eksempel på dette.

- For øvrig kan jeg nevne at politiske partier ikke kan sponse programmer på tv, radio eller bestillingstjenester på nett. Politiske partier kan heller ikke finansiere produktplassering i disse kanalene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer