<b>Verdifulle postkasser:</b> Hver postkasse uten "Nei takk"-merke betyr 700 kroner i ekstra inntjening per år, ifølge Post & Bring-avisen. Foto: Colourbox.com
Verdifulle postkasser: Hver postkasse uten "Nei takk"-merke betyr 700 kroner i ekstra inntjening per år, ifølge Post & Bring-avisen. Foto: Colourbox.comVis mer

Reklame i postkassen?

Det tjener Posten fett på.

Du kan reservere deg mot uadressert reklame og mot gratisaviser. Dette er din rett ifølge markedsføringsloven, en rett som ble benyttet av rundt 60.000 husstander bare i 2009. Det er imidlertid noen som jobber mot deg.

For mens du muligens er en av dem som kjemper en daglig kamp mot uønsket reklame, så har Posten det siste halve året kjørt en kampanje for å få puttet mer reklame i postkassene rundt i landet.

>>>Slik reserverer du deg

Posten plukker av merker

I juni i fjor startet kampanjen som skulle gjøre postbudene mer bevisste på verdien av uadressert postreklame. En kasse uten "Nei takk"-merke betyr årlig 700 kroner ekstra i inntjening for Posten.

Postbudene ble derfor oppfordret til å fjerne merkene når folk flytter. Da arver ikke neste beboer den forriges standpunkt til postreklame.

- Det viser at det nytter. Alle kan bidra til større volum og høyere omsetning, skryter Lars Tendal, konserndirektør i Posten, i Post- og Bringavisen nr 12 2009.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Som bildeteksten antyder: Dette er reklamen som skal ha motivert postbud over hele landet til å fjerne "Nei takk"-merkene. Foto: Post- og Bringavisen
Som bildeteksten antyder: Dette er reklamen som skal ha motivert postbud over hele landet til å fjerne "Nei takk"-merkene. Foto: Post- og Bringavisen Vis mer


Tjente 14 millioner

Og det er pengene som er drivkraften, skal vi tro Postens egen internavis. I Post- & Bringavisen skrytes det av Postens egen innsats for å dytte inn mest mulig uadressert reklame i postkassene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lars Tendal i Posten antar at 20.000 postkasser ikke har "Nei takk"-merke som følge av iherdig innsats fra postbud i sommer. Det skal årlig gi rundt 14 millioner kroner mer i kassa, skriver Post- & Bringavisen.

Lei reklamen? Skriv ut vårt merke og klistre på dørkarmen og postkassen

«Det er den som har kjøpt boligen, som eier postkassen og også merket på postkassen.Gry Nergård, Forbrukerombudet»


- Dette er ikke Posten sin jobb

Postbudene fjerner altså merket når noen flytter, men da er jo som regel boligen kjøpt og juridisk overtatt av en annen eier. Dermed tror ikke Gry Nergård, nestleder i Forbrukerombudet, at Posten har lov til å ta seg slike friheter.

- Det er den som har kjøpt boligen, som eier postkassen og også merket på postkassen. Man må anta at den som har kjøpt boligen, er oppegående nok til å selv vurdere om de vil fjerne merket eller ha det stående. Dette er ikke Posten sin jobb, sier Nergård, til DinSide.

Gry Nergård i Forbrukerombudet synes ikke noe om at Posten plukker av Nei takk-merker på postkassene. Foto: Forbrukerombudet
Gry Nergård i Forbrukerombudet synes ikke noe om at Posten plukker av Nei takk-merker på postkassene. Foto: Forbrukerombudet Vis mer


Hun forteller at de fortsatt sender ut mange "Nei takk"-merker til forbrukere som ønsker å bli kvitt reklamen, og at de fremdeles får inn mange klager på uønsket reklame.

- Det som også forvirrer folk er at man må ha et eget merke for å takke nei til gratisaviser, sier Nergård.

Det er altså nødvendig med to merker for å få bukt med både gratisreklame og -aviser. Nergård forteller også at det er et problem med postkasser som blir fylt opp med reklame der boliger faktisk står tomme.

Kjell S. Rakkenes er pressedirektør i Posten. Foto: Posten
Kjell S. Rakkenes er pressedirektør i Posten. Foto: Posten Vis mer


- Nullstiller postkassene

- Vi tar selvsagt det som Forbrukerrådet sier, til etterretning, sier Kjell Rakkenes, pressedirektør i Posten, til DinSide.

- Frem til nå har vi vurdert det slik at vi har hatt anledning til å nullstille postkassen i den perioden det ikke bor noen i huset, altså etter at folk har solgt og før det har flyttet noen nye inn, sier han.

Han legger til at Posten har gjort det enklere å skaffe seg "Nei takk"-merker ved å tilby disse på postkontorene rundt omkring i landet, og Posten har også opplyst om at det holder å klistre en egen lapp på postkassen.

Les også: Nå slipper du tilbudsavisene

For eller mot papirreklame?

Det er slett ikke alle husstander som ikke ønsker gratisreklame i postkassen eller på dørstokken. I hele Norge har Posten så langt registrert at 31 prosent av alle husstander takker nei til reklame i postkassen.

Det finnes også et eget nettsted for tilhengere av uadressert reklame. Her kan du lese argumentasjonen til dem som jobber for uadressert reklame: Uadressert, ja takk!