Reiseforsikringen du kan droppe

Ingen vits å betale for noe du allerede får med på kjøpet.

Reiser du utenlands med fly bør du betale reisen med kredittkort. Mange kredittkort har reiseforsikring inkludert, slik at enkeltreise-forsikring er unødvendig.  Foto: ALL OVER PRESS
Reiser du utenlands med fly bør du betale reisen med kredittkort. Mange kredittkort har reiseforsikring inkludert, slik at enkeltreise-forsikring er unødvendig. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ingen tvil om at du trenger en reiseforsikring når du legger ut på tur. Her finnes det flere varianter å velge mellom. En reiseforsikring kan koste deg fra null til 1.600 kroner i året. Det er imidlertid store forskjeller på hva du får inkludert i de ulike forsikringene.

Men vær obs: Ikke betal for noe du får med på kjøpet uansett.

Les også: Smarte feriepenger

Forsikringen du kan droppe

Bestiller du flyreise hos et flyselskap eller en turoperatør, får du ofte spørsmål om du ønsker å kjøpe en forsikring i tillegg til reisen. Dette kan være ren avbestillingsforsikring, eller en mer omfattende reiseforsikring. Slike forsikringer er ofte unødvendig dyre, med tanke på at de kun dekker én reise.

Dobbeltdekning? Pass på hvor du krysser av når du bestiller

DinSide anbefaler at du betaler flyreisen med kredittkort. Har du betalt med det rette kredittkortet får du også en reiseforsikring med på kjøpet, og enkeltreise-forsikringen er overflødig. Du bør imidlertid gjøre deg kjent med omfang og begrensninger i kredittkortforsikringen, for å sikre at ditt behov er dekket.

Merk at du hos enkelte aktører aktivt må velge bort forsikringer og andre ekstratjenester.

Slik fungerer den inkluderte forsikringen

Kredittkortforsikringen er altså ikke gratis, men inkludert i årsavgiften på kortet. Forsikringen utløses når mer enn 50 prosent av reisens transportkostnader er betalt med det aktuelle kredittkortet.

Dette fungerer greit om man skal fly, men kan være noe mer kronglete om man skal på bilferie. Skal du kjøre på tur, må du huske å betale bensinen og eventuelle ferjekostnader med kredittkortet for å være forsikret. Dersom reisen ikke gjøres med fly, hender det at disse forsikringene krever overnatting utenfor bostedskommune.

Som en generell betraktning er kredittkortforsikringene ofte gode når de først gjelder. Noen av dekningene er lavere enn for helårsforsikringer, mens tillat reisevarighet ofte er lengre.

Les også: Her gir kredittkortforsikringene best vilkår

Dekker mer enn reiser

Det er helårs reiseforsikringer som gir den mest komplette dekningen. Faktisk er du dekket med en gang du forlater hjemmet ditt, og du er dermed forsikret om du skulle bli frastjålet vesken på Ikea eller Aker Brygge. Helårsforsikringene koster pluss/minus 1.000 kroner i året for en person, og opp mot 1.600 kroner for en familie.

SJEKK PRISEN>>> Finn billigste reiseforsikring

Du trenger altså ikke å tenke på når du er dekket dersom du har en helårsforsikring. Velger du en familieforsikring er ofte barn dekket til første forfall etter fylte 20 år. Eneste krav er at barnet har folkeregistrert adresse hjemme hos deg, og forsikringen vil være gyldig for borteboende studenter. Egne regler kan gjelde for fosterbarn, sjekk vilkårene hos ditt selskap før dere legger ut på tur.

Er du over 70 år, kan det være enkelte begrensninger i helårs-forsikringene. Igjen ekstra grunn til å sjekke vilkårene. Begrensningene knytter seg gjerne til utbetaling ved invaliditet og død, mens dekning til medisinsk behandling, avbestilling og reisegods er den samme. Det er også begrensninger i forsikringer knyttet til risikoaktiviteter.

Usikker på hvilken du skal velge? DinSide kommer tilbake med vurdering av fem populære helårsforsikringer, og forsikringen som er inkludert i fem populære kredittkort.

Les også: Husk dette kortet på Europa-reisen

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!