<b>KNUST: </b>En flaske med sololje ble knust på turen fra Norge til Polen, og ødela klærne til kvinnen. Gjensidige ville bare gi henne 50 prosent erstatning, men gir nå full uttelling.  Foto: AMMENTORP / NTB SCANPIX
KNUST: En flaske med sololje ble knust på turen fra Norge til Polen, og ødela klærne til kvinnen. Gjensidige ville bare gi henne 50 prosent erstatning, men gir nå full uttelling. Foto: AMMENTORP / NTB SCANPIXVis mer

Reiseforsikring sa nei til alle plastflasker i bagasjen

Gjensidige ville ikke dekke tapet da sololja sprakk. Men nå får de kjeft.

Da en norsk kvinne i fjor sommer kom fram til hotellet i Polen, oppdaget hun at all bagasjen i kofferten var endevendt. Og at en sololje som var pakket inn i en plastpose var knust.

Olja hadde lekket ut og ødelagt klærne hennes. Skadene summerte seg til 10.747 kroner, og hun kontaktet Gjensidige for å få dekket utgiftene gjennom reiseforsikringen.

Men Gjensidige avkortet erstatningen. Selskapet nektet å betale mer enn halvparten, da de mente kvinnen hadde brutt sikkerhetsforskriftene ved å ha plastflasker med i bagasjen.

LES OGSÅ: Derfor kan flasker gå i stykker i bagasjen din

Skulle deles i småflasker

- Men sikkerhetskontrollen godtar ikke så store flasker i håndbagasjen, hvordan ellers skulle jeg frakta sololja? undret kvinnen.

- Du skulle delt opp innholdet i godkjente småflasker, mente Gjensidige, og viste til sikkerhetsforskriftene sine:

SLIK: Gjensidige ønsket at kvinnen hadde delt opp flaska i godkjente beholdere for håndbagasje.  Foto: ACIES / NTB SCANPIX
SLIK: Gjensidige ønsket at kvinnen hadde delt opp flaska i godkjente beholdere for håndbagasje. Foto: ACIES / NTB SCANPIX Vis mer


«Reisegods skal pakkes forsvarlig og hensiktsmessig slik at det tåler transport. Følgende skal ikke sendes som ekspedert bagasje: Flasker, skjøre gjenstander, bedervelige varer og reseptbelagte medisiner.»

LES OGSÅ: Tyveriene reiseforsikringen ikke dekker – du må ha det deg

Får kjeft fra eksperter

Kvinnen syntes dette var urimelig, og tok saken til Finansklagenemnda. Nemnda er enig, da de sliter med å se hvordan situasjonen kunne vært unngått.

«Nemnda bemerker at det er grenser for hvor mange slike beholdere det er praktisk mulig for sikrede å ha med seg i håndbagasjen» skriver de i sitt vedtak, og fortsetter:

«Selskapet må kunne kreve at sikrede tar forholdsregler ved frakt av slike gjenstander i innsjekket bagasje. I dette tilfelle har sikrede gjort dette, ved å pakke flaskene inn i en plastpose».

De gir derfor kvinnen rett på 100 prosent dekning, og dermed rundt 5.000 kroner ekstra fra Gjensidige. Nemndas vedtak er rådgivende, men skal likevel følges.

LES OGSÅ: Se de nye maskinene som snart kan komme i norske sikkerhetssjekker

FØLGER VEDTAKET: I tillegg til å gi kvinnen full dekning, sier informasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige at de tar hensyn til vedtaket i framtidige saker.  Foto: GJENSIDIGE / JO MICHAEL FIGUEIREDO
FØLGER VEDTAKET: I tillegg til å gi kvinnen full dekning, sier informasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige at de tar hensyn til vedtaket i framtidige saker. Foto: GJENSIDIGE / JO MICHAEL FIGUEIREDO Vis mer


Endrer praksis

- Det er ønskelig at man så langt det er mulig ikke frakter flasker i ekspedert bagasje. Bagasjen blir utsatt for både trykk og støt når den ekspederes, forteller informasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige til Dinside.

Men han synes nemnda har fornuftige argumenter, og sier Gjensidige tar dette med i vurderingen av liknende saker. Knuste toalettsaker, som godt innpakket sololje, vil derfor trolig gi full erstatning framover.

- Dette er nødvendig å ta med på en sydentur, og det avspeiler nemndas vurdering av saken. Vi er mer usikre på om de hadde tatt samme avgjørelse om dette hadde vært vinflasker, sier informasjonssjefen.

LES OGSÅ: Her finner du den billigste ølen på Gardermoen