Du kan spare tid på å bestille reisen over internett Foto: Karoline Brubæk
Du kan spare tid på å bestille reisen over internett Foto: Karoline BrubækVis mer

Reis på nett!

Nå kan du hoppe over telefonkøen og bestille din reise over internett! Flere norske reiseselskaper og internettselskaper tilbyr "online-bestilling" der du kan finne priser, ledige plasser samt bestille drømmereisen.

For den reiseglade har Internett blitt et nyttig redskap. Både norske og internasjonale nettsteder med reise som spesialtema har vokst i antall og innhold.
De siste tilskuddene til stammen i Norge er charterselskapet Vings nettsted og SOLs nye Reisefeber. Begge steder gir deg muligheten til å søke i reisedatabaser og bestille reisen direkte over nettet.

Fra før har Winge Reisebyrå tilbudt deg å finne din drømmereise ved bruk av internett, men her har du ingen mulighet til å bestille. Winge danner imidlertid sammen med Flyspesialisten, VIA-gruppen, som leverer charterturer og pakkereiser gjennom det omtalte Reisefeber.

Både flyselskapene SAS og Braathens har en tid tilbudt deg å bestille reisen over internett. Andre store aktører på det norske reisemarkedet Star Tour er ikke kommet lenger med sin internettsatsing enn "siden er under utvikling". Reiser med Star Tour kan imidlertid bestilles ved hjelp av Reisefebers systemer.

Spar tid…

Mer enn en million nordmenn reiser på ferie hvert år. Da sier det seg selv at det kan ta mye tid å bestille reisen i høysesongen. Men benytter du deg av internettbooking kan du spare både tid og penger.

Det kan i mange tilfeller være raskere å benytte direkte søk på nettet fremfor å gå via et reisebyrå. Hvem har vel ikke irritert seg over telefonkø og "pausemusikk" mens man venter på å få hjelp hos reisearrangører eller reisebyrå. De nye nettdatabasene gir deg på muligheten til raskt å sjekke reisemuligheter og priser. Finner du det du ønsker kan du deretter bestille reisen direkte over internett. Det er altså ikke lenger nødvendig å sitte i telefonkø.

…og penger

Hos Ving får du i tillegg et avslag på 150 kroner per person dersom du bestiller reiser som skal foregå i juli eller august over internett. Selv om dette kan være ynkelig lite penger i det store feriesluket, viser det i alle fall vilje til å gi nettbrukeren avslag. Sannsynligvis vil det koste reiseselskapet langt mindre å håndtere en bestilling mottatt over internett enn en som mottas over telefon eller skranke.

Gjensidige tilbyr i samarbeid med Reisefeber en reiseforsikring med ti prosent avslag i forhold til ordinær pris. Dette gjelder forsikringer som bestilles over internett. Du kan også bestille helårs avbestillingsforsikring gjennom Global. Dette kan lønne seg dersom du reiser ofte og kjøper reisebyråenes avbestillingsforsikring i forbindelse med den enkelte reisen.

Store hull

De nye bestillingsmulighetene kan gjøre reiseforberedelsene lettere. Men det er fortsatt store huller i tilbudet. Selv den største basen hos Reisefeber er kun basert på informasjon fra noen få samarbeidspartnere. Dette begrenser tilbudet til deg. Det er helt sikkert mulig å finne billigere og andre løsninger både på hotell, leiebil og reise. Men da må du fortsatt finne deg i å sitte i telefonkø…