Reinfeldt sier nei til lavere alkoholskatt

Sveriges konservative statsminister Fredrik Reinfeldt vil ikke senke avgiftene på øl og vin, slik flere av hans partifeller ønsker.

Dermed blir det foreløpig ikke billigere verken for svensker eller nordmenn å handle alkohol i Sverige.

- Det finnes ikke rom for dette i budsjettet, og det er ingen enighet i alliansen om dette, sier statsministeren til TT.

Alliansen er betegnelsen på den borgerlige regjeringskoalisjonen i Sverige, som består av Reinfeldts Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern og Folkpartiet.

Reinfeldt stenger med sin uttalelse definitivt døren for forslagene som er blitt lagt fram i Riksdagens skattekomité. Flere representanter fra Moderaterna ønsker å senke skatten på øl for å slå beina under importen av store mengder billig øl og alkohol fra Sveriges naboland. Problemet er at mye av alkoholen som importeres, selges videre illegalt i Sverige - ikke minst til mindreårige.

SXC Foto: alexandre jaeger
SXC Foto: alexandre jaeger Vis mer

Grensehandel

Ville du dratt oftere til Sverige og systembolaget dersom avgiftene ble satt ned? (Avsluttet)
Ja, selvfølgelig(57%) 129
Nei, det spiller liten rolle(30%) 69
Dette er ikke aktuelt for meg(13%) 29
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Dersom ølskatten blir lavere i Sverige, må også skatten på vin settes ned i henhold til EUs regler. For å kompensere for denne skattesenkningen har tilhengerne av forslaget derfor foreslått en økning av spritskatten.

- Ingen enighet

Folkehelseminister Maria Larsson fra Kristdemokraterna har allerede tatt avstand fra forslaget, og nå følger altså statsministeren etter.

- Det finnes ingen enighet i alliansen om dette, og vi bør ikke gjøre noe når det gjelder dette som har en ukontrollerbar påvirkning på budsjettet, sier Reinfeldt.

- Det er veldig viktig at vi nå markerer at vi vil senke skatten på arbeid. Den muligheten vi har til å gjøre det, betyr at det ikke kommer til å finnes like stort rom for alle andre typer skattesenkninger, sier statsministeren til TT.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men dette er et forslag fra dine egne representanter i Riksdagen. Kjenner ikke de til det du her sier?

- Jo, de er nok klar over det. De hevder at det ikke har noen innvirkning på budsjettet og mener at det kan finnes støtte til dette i Riksdagen, sier regjeringssjefen.

Skatteendring

Moderaterna var før valget tilhenger av lavere alkoholskatt, og nå kritiserer Reinfeldt den forrige rødgrønne regjeringen for at den aldri senket skatten på alkohol.

Han mener nemlig at svenskene nå har endret atferd når det gjelder «alkoholturisme» og kjøp og salg av importert alkohol, fordi den forrige regjeringen ikke tok tak i problemet.

- En hel del av de sosiale følgene som vi advarte om, er kommet fordi den forrige regjeringen aldri la fram noe forslag. Da kan man hevde at det kommer til å være slik helt til man gjør en skatteendring. Men da vil jeg påstå at det er vanskeligere å gjøre dette nå, fordi folk allerede har endret atferd, sier Reinfeldt.

Tilhengerne av skatteforslaget gikk inn for å senke ølskatten med 25 prosent.

Reinfeldts allianseregjering overtok makten i landet etter valget i fjor høst, da Socialdemokraterna og partiets allierte led nederlag.