<b>Deilig på Nordpool: </b> Disse kurvene viser spotprisen for strøm i år. Den høyre kurven gir prisen for strømkontrakter med levering om ett år.
Deilig på Nordpool: Disse kurvene viser spotprisen for strøm i år. Den høyre kurven gir prisen for strømkontrakter med levering om ett år.Vis mer

Regnet gir billig strøm

Det regner og industrien sliter. Derfor synker prisene til husstandene.

Det er ikke uvanlig av prisen på kraft er høy om vinteren og lav om sommeren i Norden. Egentlig ville vel produsentene gjerne lagt energien på lager og solgt alt om vinteren når prisen er høy. Men en stor del av norske og svenske vannkraftverk er elvekraftverk uten magasiner. De går for fullt nå, og leverer til et godt og mett marked.

Det er etterhvert blitt bygget flere overføringskabler til kontinentet, og Tyskland tar unna noe nordisk strøm når vi har overskudd. Likevel er ikke kapasiteten i ledningene høy nok til at de kan ta unna alt. Vi har stadig et værdrevet prisbilde i Norden.

- Nå er det sommer med lavt forbruk, i tillegg til mye nedbør. Det gir stor produksjon i vannkraft generelt., sier Hans Randen i Nordpool. - Industriforbruket har også falt noe.

Kathrine Fog, Head of Energy Analysis i Hydro Energi, som er en stor aktør i kraftmarkedet, nevner også den økonomiske nedgangen som en årsak til lave priser, i tillegg til mye nedbør. Men hun vil ikke begi seg ut på noen spådommer om prisen fremover.

Til en viss grad kan imidlertid aktørenes prisforventninger leses ut av prisene for leveranser i fremtiden. Som skjermbildet fra Nordpool viser, har disse også falt sterkt i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du riktig kontrakt?

I skrivende stund er spotprisen høyere enn laveste kontraktspris for husholdningene ("variabel pris"). Variabel pris kan ikke endres uten etter to ukers forhåndsvarsel til kundene, og gir dermed en slags forsikring mot plutselig prisoppgang. Til gjengjeld viser flere undersøkelser at denne kontraktstypen alt i alt faller dyrere enn spotpris.

Mange strømkunder sitter med variabel pris. For disse kan det være på tide å få med seg det gode strømmarkedet ved å skifte til spotpris. Prisen for vinterkraft ligger også lavere enn den gjorde i 2008 og 2007. Det kan derfor også være verdt å se på ett års fastprisavtaler. Disse ligger idag på 42 øre, da kommer frakt av strømmen - nettleien - i tillegg.

2.000 kroner å spare?

Prisen for spotkraft ligger ca. åtte øre lavere enn den gjorde ved årets begynnelse. Den blir kanskje ikke så mye lavere nå i sommer - den store besparelsen ligger i lavere vinterpriser. Det er da vi bruker strøm. Om denne prisen skulle ligge ti øre under fjoråret, slik det kan se ut til, sparer gjennomsnittshusholdningen 2.000 kroner på strømregningen iår.

Se prisene med DinSides strømkalkulator