Regnestykket som bør få deg til å stumpe røyken

Trenger du motivasjon til å slutte å røyke? Da har vi medisinen som kan hjelpe deg.

Røyker du en 20-pakning om dagen, røyker du bort 31.755 kroner i året. Foto: COLOURBOX
Røyker du en 20-pakning om dagen, røyker du bort 31.755 kroner i året. Foto: COLOURBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste årene har myndighetene iverksatt en rekke tiltak for å få folk til å stumpe røyken: Skrekkbilder er innført på røykpakker. All tobakk er skjult bak disk i butikkene. Store reklamekampanjer forteller hvor farlig røyk er.

Men til tross for at andelen røykere har gått jevn nedover de siste årene, er det fortsatt veldig mange som ikke klarer å stumpe sigaretten.

Blant unge (16-24 år) er det nesten 150.000 som røyker daglig, eller av og til. I befolkningen som helhet røyker fortsatt over én million mennesker daglig, eller av og til. Tallene er hentet fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Titusener opp i røyk

Er du en av mange som glatt overser tiltakene fra myndighetene, trosser all helserisiko, er det én ting du fortsatt ikke bør glemme: Røyk er ikke bare skadelig for helsen, den tømmer også kontoen din.

I dag koster en 20-pakning med sigaretter rundt 87 kroner i butikkene (prisen er innhentet fra Kiwi på Rodeløkka, 13. januar 2012).


Det betyr at dersom du er en storrøyker og lett tømmer en pakke om dagen, er du 609 kroner fattigere i løpet av en uke.

I løpet av en måned har du svidd av 2.610 kroner, og i løpet av ett år har uvanen din kostet deg 31.755 kroner. Og det er om du kjøper sigarettene i en vanlig butikk. Kjøper du i en kiosk, sløser du enda mer.

Les også: Derfor ble vanlige sigaretter ulovlige i fjor

Sett pris på uvanene dine

Har du et litt stramt budsjett, bør du vurdere hvilke ting i forbruket ditt du kan kutte. Røyk er bare et eksempel, men du har sikkert flere uvaner du kan kutte.

Drikker du en halvliter Coca Cola om dagen må du punge ut 6.168 kroner i året (pris innhentet fra DinSides matpristest, høsten 2011). Kjøper du godteri for 15 kroner dagen i et år spiser du opp 5.475 kroner i året.

Summene er kanskje ikke så avskrekkende isolert sett, men legger du sammen alt du sløser i løpet av et år, kan det hende du får deg en ubehagelig overraskelse.

Du kan sjekke hvor mye penger du sløser ved hjelp av DinSides sløsekalkulator. Resultatet kan du også dele på Facebook, om du tør å vise det frem.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!