Regndressen ødela mobiltelefonen

Og nå får mannen erstatning fra butikken.

<strong>FARLIG:</strong> Mobil og regnvær er en dårlig kombinasjon. Men om du har en god regnjakke har du grunn til å tro at den er trygg, mener Forbrukertvistutvalget. Foto: All Over Press
FARLIG: Mobil og regnvær er en dårlig kombinasjon. Men om du har en god regnjakke har du grunn til å tro at den er trygg, mener Forbrukertvistutvalget. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor høst ville (etter det vi forstår) en Oslo-mann være sikker på å holde seg tør. Han gikk derfor til innkjøp av en relativt kostbar regndress: Dovrefjell Fjellmann Pro til 1.199 kroner.

Og ut i regnet bar det. Med mobilen i jakkelommen. Og etter det han beskriver som tre timer i "moderat regnvær" var både mannen og mobilen gjennomvåte. Mannen klarte seg, men det gjorde ikke mobilen.

Regndressen hadde tydeligvis ikke fungert som den skulle. Han gikk derfor tilbake til butikken for å be dem ta dressen, gi han pengene tilbake og erstatte den ødelagte Nokia-en. Det gikk ikke butikken med på.

Og saken havnet dermed hos Forbrukerrådet og videre i Forbrukertvistutvalget.

Vinteren nærmer seg – vil garantien hjelpe deg om mobilen får kuldesjokk?

Regntøy bør tåle regn

Butikken kunne godt gi han pengene tilbake for regndressen, men at de var ansvarlige for den ødelagte mobilen kunne de ikke forstå. Selgeren mente nemlig å ha opplyst om at glidlåsene kun var vannavvisende.

<strong>ØDELAGT:</strong> Det var en slik Nokia E71 som gikk fyken i jakkelommen. Forbrukertvistutvalget mener den er verdt 1.000 kroner.  Foto: Øivind Idsø
ØDELAGT: Det var en slik Nokia E71 som gikk fyken i jakkelommen. Forbrukertvistutvalget mener den er verdt 1.000 kroner. Foto: Øivind Idsø Vis mer


Dette nekter klageren å ha hørt. Han tror uansett ikke glidlåsene var skurken i hans fuktige historie.

Det er Forbrukertvistutvalget (FTU) enig med han i, og mener uansett at en regndress bør tåle regn. De gir derfor klageren rett til reklamasjon, samt en viss erstatning for den ødelagte mobiltelefonen.

"Utvalget finner det sannsynliggjort at klagerens telefon ble ødelagt som følge av vannlekkasje inn i de omtvistede klærne" skriver FTU i sin avgjørelse.

Går mobilen i stykker i høstregnet kan også forsikringen din hjelpe deg – om ett kriterie oppfylles

Får bare 1.000 erstatningskroner

FTU synes lommene burde holde regnet ute, og at det dermed er naturlig å oppbevare en mobil der. Videre mener de derfor at mobilen burde erstattes av selgeren. Men erstatningssummen den regnvåte mannen får gir han ikke akkurat råd til de feteste mobilmodellene.

Har du ødelagt elektronikk i regnet før? (Avsluttet)
Nei(59%) 168
Ja, og måtte betale selv(36%) 101
Ja, men fikk erstattet tapet(5%) 15
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ettersom klageren ikke har gitt FTU dokumentasjon på hva mobilen kostet i sin tid, gjør de en skjønnsmessig vurdering. Og Nokia-modellen E71 anslår de å være verdt 1.000 kroner. Til tross for at den kostet omlag 3.500 kroner da vi testet den i 2008. Klageren ville egentlig ha erstattet kjøpet av Nokia E6 til 3.495 kroner, da E71 er ute av produksjon, men som FTU skriver: "Klageren har kun krav på å få erstattet verdien av den ødelagte telefonen, ikke gjenkjøpsverdien for en ny telefon".

Med andre ord er det to ting å lære av denne regntunge høst-thrilleren: Volder én gjenstand en annen gjenstand skade kan du få erstatning for den, men husk å dokumentere hva prisen for den var.

Joda – du kan få reklamert mobilen etter fukt- og fallskader selv om verkstedet sier nei

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer