<b>SLØSING:</b> Legger du sammen mange nok småkjøp, kommer det fort opp i svimlende beløp. Får du sløsesjokk? Foto: DinSide
SLØSING: Legger du sammen mange nok småkjøp, kommer det fort opp i svimlende beløp. Får du sløsesjokk? Foto: DinSideVis mer

Regn ut hvor mye du sløser

Kaster du også bort tusenvis av kroner i året? Bruk et minutt og finn ut hvor mye du sløser.

Synes du din egen økonomi ikke er så god som den skulle vært, er du nødt til å ta et grundig blikk på forbruket ditt. Hvor mye penger bruker du på ting du strengt tatt ikke trenger å bruke penger på?

Drikker du en halvliter med brus om dagen? Flasken koster bare 14 kroner i butikken, men på ett år må du ut med hele 5.110 kroner. Røyker du ti røyk om dagen må du ut med 12.410 kroner i året. Og bruker du en tikroning om dagen på godteri, betaler du 3.650 kroner i året.

Disse tre uvanene, brus, røyking og godteri, vil da koste deg 21.170 kroner i året. Tenk hva du kunne brukt pengene på! Kanskje du kunne puttet mesteparten inn i en BSU-konto, og fått 4.000 kroner igjen på skatten, samtidig som du hadde spart penger til din første bolig.

Lett å finne ut hvor mye du sløser

Er du nødt til å spare penger, bør du ta en titt på DinSides sløsekalkulator, som på en-to-tre finner ut hvor de store synderne i forbruket ditt er.

Du skriver selv inn hvor mye du bruker på diverse ting som du egentlig ikke trenger å bruke penger på. Som for eksempel ta-med-kaffe. Hvor mye bruker du egentlig i uken på en kaffe på vei til jobb? La oss si at kaffen koster 28 kroner og du kjøper i snitt fire av dem i uken. Det utgjør 5.824 kroner i dyr kaffe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Synes du ikke ta-med-kaffe er sløsing, men en absolutt nødvendighet for å ta deg gjennom en hard arbeidsdag, så trenger du ikke fylle inn denne posten i kalkulatoren. Husk at kalkulatoren lar deg definere hva som er sløsing eller ikke.

>> SLØSEKALKULATOREN

Ikke sikkert du liker svaret

Når du har fylt inn postene i kalkulatoren, trykker du på «Beregn!», og så finner vi ut hvor mye du egentlig kunne ha brukt på viktigere ting i løpet av et år.

Det er ikke sikkert du kommer til å like det du ser. Emelie Hansen fikk seg litt av et sjokk da hun testet ut sløsekalkulatoren for en stund tilbake og fant ut hvor mye hun kastet bort i løpet av året.

- Oh my god! Hvor kommer alle disse pengene fra? Det er mye penger, sa Emelie til DinSide.