<strong>IKKE VÆR SÅ SLØV:</strong> To millioner benyttet seg av leveringsfritaket i fjor. Det kan være skikkelig dumt. Foto: Per Ervland
IKKE VÆR SÅ SLØV: To millioner benyttet seg av leveringsfritaket i fjor. Det kan være skikkelig dumt. Foto: Per ErvlandVis mer

Regn ut dine frynsegoder

Firmabil, hjemme-pc eller mobiltelefon fra arbeidsgiver? Sjekk om du betaler riktig fordelsskatt.

I 2007 var det 50.500 personer som rapportere til ligningsmyndighetene at de hadde "fri bil", den vanligste formen for firmabilordning. (Det var videre 98.700 personer som mottok kjøregodtgjørelse).

Firmabil

Du kan beregne inntektstillegget og skatten for firmabil i vår Firmabilkalkulator for 2008.

Når du betaler ekstra skatt for fordelen ved privat bruk av arbeidsgivers bil, betaler du også for vedlikehold, drivstoff, reparasjoner og forsikring. Det samme gjelder om en annen i husttanden benytter bilen.

Men om arbeidsgiver har betalt ferge, bompenger, piggdekkavgift og parkeringsavgifter, inngår ikke dette i sjablontillegget. Det må i tilfelle rapporteres og skattes separat.

KALKULATOR: Firmabilkalkulator for 2008.

Mobiltelefon og bredbånd fra arbeidsgiver

Den snille, snille arbeidsgiveren din finner kanskje glede i å tenke på at du sitter hjemme på fritiden og jobber for ham. For å gjøre dette enklere, har han kanskje gitt deg mobiltelefon og betaler bredbåndet hjemme hos deg.

Dette inngår i reglene for skatt av "elektronisk kommunikasjon" som arbeidsgiver betaler. Siden man regner med at det også er privat bruk av slikt utstyr, har finansdepartementet laget en sjablonskatt også her.

Ordningen omfatter fasttelefon, mobiltelefon, bredbåndsabonnement eller mobil tilgang til datakommunikasjon og ip-telefon.

Det som ikke dekkes er firesifrede nummer i intervallet 1850-1899 , nyttetjenester som for eksempel bestilling av kinobilletter, juridiske tjenester, givertelefoner og datasupporttjenester som tilbys gjennom 820- serien. sa,mt underholdningstjenester som for eksempel spåtjenester, kontakttjenester, pratelinjer og konkurranser som tilbys gjennom 829-serien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skattesatsene i 2008 og 2009 er de samme.

KALKULATOR: Elektronisk kommunikasjon betalt av arbeidsgiver.

Hjemme-PC

Om arbeidsgiveren gir deg en datamaskin med hjem, kan du naturligvis benytte denne også privat. Hovedreglene er at all slik privat bruk er en skattepliktig ytelse fra arbeidsgiver, men det har lenge vært slik at bruk av arbeidsgivers datautstyr er skattefritt.

Det utviklet seg etterhvert en "hjemme-pc-ordning" som gikk ut på at den ansatte lot seg trekke i lønn før skatt for å få utstyret og på denne måten kunne anskaffe datautstyr med ubeskattede midler.

Ordningen er etterhvert strammet inn, og fordelen må nå ikke være verdt mer enn 280 kroner måneden. Er den det, skal arbeidsgiver rapportere inn det overskytende og du skal skatte av det.

Vanligvis er det bare det "rene" datautstyret som idag kommer inn under ordningen og ikke for eksempel videokamera.

Regn ut med Hjemme-PC-kalkulatoren.

KALKULATOR: Hjemme-PC betalt av arbeidsgiver.

SAMLESIDE: Oversikt over DinSides artikler om selvangivelsen.