Regn ut din formuesskatt

Nå kan du regne ut hvor mye det koster deg å være formuende.

Publisert
Sist oppdatert

Lurer du på hvor høy formuesskatten din er? Nå trenger du ikke å lure lenger.

Regn ut med vår nye Formuesskattekalkulator

Endringer i formueskatt

DinSides flunkende nye kalkulator gir deg svaret på hvor mye formuesskatt du skal betale i både 2007 og 2008. For fra i år til neste år, vil det nemlig ske en del endringer.

Blant annet blir fribeløpet satt opp fra 220.000 til 350.000. Men formuesskatten vil fremdeles være på 0,9 prosent av beløpet fra 220.000/350.000 og opp til 540.000 kroner. Over 540.000 kroner i formue, er skattesatsen 1,1 prosent.

Regn ut formueskatten din med DinSides nye formueskattekalkulator. <i>Illustrasjon: Per Ervland.</i>
Regn ut formueskatten din med DinSides nye formueskattekalkulator. Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer


Ifølge Rolf Lothe, advokatfullmektig i Skattebetalerforeningen, består formuesskatten av både en kommunal og en statlig del. Satsene nevnt ovenfor inkluderer både den kommunale og den statlige delen.

- Den kommunale formuesskatten er 0,7 prosent for alle beløp over 220.000/350.000 kroner. Og den statlige satsen er 0,2 prosent for beløpet mellom 220.000/350.000 og 540.000 kroner. Videre er den statlige satsen 0,4 prosent for beløp over 540.000 kroner, forklarer Lothe.

Prøv formuesskattekalkulatoren

Melkekvoter og pelsdyr

Fra 2007 til 2008 er det varslet en rekke endringer i forhold til verdsettelse av formue.

To større endringer nevner vi her: For det første økes likningsverdien på eiendom med ti prosent. Videre økes likningsverdien for aksjer fra 85 prosent av markedsverdi til 100 prosent av markedverdi.

I kalkulatoren har vi tatt med de viktigste formuesgjenstandene/papirene. Disse er som følger: Bolig- og fritidseiendommer, kontanter og innskudd, obligasjoner og obligasjonsfond, avskrivbare driftsmidler, biler, individuell livrenteforsikring, fritidsbåter, innbo- og løsøre og aksjer og aksjefond. Kalkulatoren tar høyde for eventuelle fradrag og fribeløp.

Vær imidlertid oppmerksom på at det finnes utrolig mange ulike særregler knyttet til verdsettelse av formuer. En rekke av disse er ganske så spesielle, og vi har blant annet ikke tatt hensyn til melkekvoter og verdien av pelsdyr i formuekalkulatoren. Pressgrupper har opp gjennom årene oppnådd særbehandling i skatteloven for forskjellige formuesgjenstander, så det er hundrevis av regler for verdifastsettelse.

Er du selvstendig næringsdrivende, og trenger å ha med verdier som er relatert til næringsdrift, kan disse verdiene plasseres i rubrikken "avskrivbare driftsmidler".

Her kan du prøve formuesskattekalkulatoren

Om kalkulatoren:

I kalkulatoren skal du selv fylle ut de feltene som er relevante for din økonomiske situasjon. Felter som representerer verdier du ikke har, lar du bare stå tomme.

I spørsmålstegn-knappene på høyre side i kalkulatoren kan du finne ytterligere informasjon og hjelp om hva du skal fylle inn.

Andre relevante kalkulatorer:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer