Plastbestikk, sugerør og q-tips

Regjeringen vil forby engangsplast i 2020

Regjeringen vil forby engangsbestikk i plast, plasttallerkener, sugerør og q-tips. Forbudet skal innføres allerede før sommeren neste år, melder NRK.

FORBYS: Regjeringen ønsker å forby engangsplast som plastbestikk og sugerør. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix
FORBYS: Regjeringen ønsker å forby engangsplast som plastbestikk og sugerør. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var under den årlige strandryddedagen lørdag forrige uke at miljøvernminister Ola Elvestuen (V) kom med nyheten.

– Disse gjenstandene er det ingen grunn til å ha i plast. Derfor vil vi forby det, og prøve å få et forbud på det før neste sommer, sier Elvestuen til NRK.

Disse gjenstandene vil forbys:

  • plastbestikk
  • tallerkener i plast
  • plastsugerør, spisepinner i plast
  • rørepinner i plast
  • bomullspinner med plast (q-tips)

Regjeringen ønsker ikke å vente med at EUs prosess med å forby engangsplast kommer i gang, og har derfor gitt Miljødirektoratet i oppdrag å utrede en forskrift der målet er en høring allerede til høsten, og fastsette norsk forskrift våren 2020.

–Vi ønsker å gjøre dette så raskt vi klarer, så vi håper dette er siste sommeren hvor det er lov med plastbestikk, sier Elvestuen.

WWF Verdens naturfond er positive til forslaget.

– Det er godt å se at regjeringen har latt seg inspirere av EU, India og Costa Rica som alle har forbudt en rekke engangsprodukter i plast. Ola Elvestuen og regjeringen posisjonerer Norge opp blant de beste i klassen igjen i arbeidet med å redusere plastforsøpling – også på hjemmebane, sier generalsekretær Bård Vegar Solhjell i en kommentar.

Samtidig etterlyser WWF et tydelig regelverk for produsentansvar, som mange politiske partier, miljøorganisasjoner og næringslivsaktører også har etterlyst

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!