Plastbestikk, sugerør og q-tips

Regjeringen vil forby engangsplast i 2020

Regjeringen vil forby engangsbestikk i plast, plasttallerkener, sugerør og q-tips. Forbudet skal innføres allerede før sommeren neste år, melder NRK.

FORBYS: Regjeringen ønsker å forby engangsplast som plastbestikk og sugerør. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix
FORBYS: Regjeringen ønsker å forby engangsplast som plastbestikk og sugerør. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix Vis mer

Det var under den årlige strandryddedagen lørdag forrige uke at miljøvernminister Ola Elvestuen (V) kom med nyheten.

– Disse gjenstandene er det ingen grunn til å ha i plast. Derfor vil vi forby det, og prøve å få et forbud på det før neste sommer, sier Elvestuen til NRK.

Disse gjenstandene vil forbys:

  • plastbestikk
  • tallerkener i plast
  • plastsugerør, spisepinner i plast
  • rørepinner i plast
  • bomullspinner med plast (q-tips)

Regjeringen ønsker ikke å vente med at EUs prosess med å forby engangsplast kommer i gang, og har derfor gitt Miljødirektoratet i oppdrag å utrede en forskrift der målet er en høring allerede til høsten, og fastsette norsk forskrift våren 2020.

–Vi ønsker å gjøre dette så raskt vi klarer, så vi håper dette er siste sommeren hvor det er lov med plastbestikk, sier Elvestuen.

WWF Verdens naturfond er positive til forslaget.

– Det er godt å se at regjeringen har latt seg inspirere av EU, India og Costa Rica som alle har forbudt en rekke engangsprodukter i plast. Ola Elvestuen og regjeringen posisjonerer Norge opp blant de beste i klassen igjen i arbeidet med å redusere plastforsøpling – også på hjemmebane, sier generalsekretær Bård Vegar Solhjell i en kommentar.

Samtidig etterlyser WWF et tydelig regelverk for produsentansvar, som mange politiske partier, miljøorganisasjoner og næringslivsaktører også har etterlyst