Skatteklasse 2 kan forsvinne:

Regjeringen vil fjerne skatteklasse 2

Skal gi bedre likestilling og integrering, hevder regjeringen.

SKATTEKLASSE: Hvilken skatteklasse du lignes i, står i skattemeldingen. Nå ønsker regjeringen å fjerne skatteklasse 2. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SKATTEKLASSE: Hvilken skatteklasse du lignes i, står i skattemeldingen. Nå ønsker regjeringen å fjerne skatteklasse 2. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forslaget til statsbudsjett for 2018, foreslår regjeringen å fjerne skatteklasse 2. Denne skatteklassen gir personer som har en ektefelle med svært lav eller ingen inntekt, et høyere personfradrag.

«Regjeringen foreslår å avvikle skatteklasse 2 av hensyn til likestilling, arbeidsdeltakelse, integrering og bekjempelse av barnefattigdom», skriver de i sitt forslag.

Dette kan gi 6.000 kroner i økt skatt for de ekteparene dette gjelder.

Også i statsbudsjettet for 2015 ble det foreslått å fjerne denne skatteklassen, fordi det ville fremme likestilling og være viktig for integreringen.

Derfor vil regjeringen fjerne skatteklasse 2

Regjeringen skriver at de mener skatteklasse 2 reduserer insentivene til å arbeide ettersom ekteparet får en skattefordel dersom den ene ektefellen har lav eller ingen lønnsinntekt.

De iser videre at majoriteten av ekteparene som skattlegges i klasse 2 består av minst én innvandrer, og at det ofte er kvinnen som har lav eller ingen inntekt.

Innvandrere er overrepresentert i gruppen av familier med vedvarende lavinntekt. Å legge til rette for at begge ektefeller er i inntektsgivende arbeid er god integreringspolitikk, og bidrar til å begrense barnefattigdom, mener regjeringen.

Ønsker ikke å fjerne skatteklasse 2

KrF ønsker ikke å fjerne denne skatteklassen, noe de heller ikke gikk inn for da det ble foreslått sist.

– Skatteskjerpelser for familiene står ikke på blokka til KrF. Det er opplagt en sak som vi ikke ønsker, sier KrFs finanspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad til NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!