Vanskeligere å få arbeidsavklaringspenger

Regjeringen strammer inn støtten til arbeidsledige

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) strammer inn ordningen med arbeidsavklaringspenger og stiller strengere krav.

AAP: Regjeringen vil stramme inn ordningen med arbeidsavklaringspenger. Illustrasjonsfoto: NTB/Scanpix
AAP: Regjeringen vil stramme inn ordningen med arbeidsavklaringspenger. Illustrasjonsfoto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert

Ifølge VG går 144.000 nordmenn på arbeidsavklaringspenger (AAP). 20 prosent av disse kommer seg tilbake i jobb uten noen form for stønad. 33 prosent ender opp med uføretrygd. Nå vil Høyre stramme inn ordningen.

Hvem kan ha rett på AAP

For å ha rett til AAP per i dag må arbeidsevnen din være redusert med minst 50 prosent.

Det må i hovedsak være sykdom, skade eller lyte som er årsaken til at du har redusert arbeidsevne. Det må være en viss utsikt til å forbedre arbeidsevnen, gjennom behandling, arbeidsrettede tiltak eller oppfølging fra NAV.

Målet er at du skal klare å skaffe eller beholde arbeid i løpet av perioden med AAP. Kilde: Nav.no

– Gjennom grepene vi tar, vil vi heve terskelen for å komme inn i AAP-ordningen og vi vil senke den for å komme ut, sier Hauglie til avisen.

Maksimal stønadsperiode reduseres fra fire til tre år, sykdomskravet skal tydeliggjøres og mottaker må nå være villig til å søke arbeid utenfor hjemsted. Regjeringen foreslår også en 12 måneders karensperiode før AAP kan søkes på nytt.

– Regjeringen rammer nok en gang de svakeste. I en situasjon der det nesten ikke skapes nye jobber, skyver regjeringen de som står utenfor arbeidslivet nærere kanten, sier LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen.

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik sier det er meningsløst å kutte ordningen uten å sikre jobb.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer