Reeve ga håp til millioner

Da Christopher Reeve døde natt til i går var han blitt større enn Supermann han spilte i filmene. Siden han ble lam i 1995 har han stått i front i kampen for forskning på ryggradskade. Han håpet hele tiden på å kunne gå igjen – og drømmen er nå oppnåelig for tusener av andre som er blitt lamme.

Publisert
Sist oppdatert

- Det største håpet for behandling er innen biologisk forskning som kan hjelpe ryggraden å kurere seg selv. Det ligger litt frem i tid, men er nærmere enn noen gang tidligere. De fleste tror det vil være en behandling innen 10-15 år, sier doktor Jack Ziegler, som leder den amerikanske ryggradskadeforeningen til nyhetsbyrået AP.

Noen trodde til og med behandlingen ville komme tidsnok for Reeve.

- Jeg trodde det ville skje, sier doktor Doug Kerr, en neurolog ved Johns Hopkins University som jobber med stamceller - kontroversiell forskning som Reeve kjempet for med overmenneskelig styrke selv om han satt i rullestol.

Reeve døde søndag etter å ha utviklet en infeksjon i blodet av et liggesår - et vanlig problem for lamme. Han falt i koma lørdag, og døde neste dag på et sykehus i New York men sin kone Dana og andre familiemedlemmer rundt seg.

Som skuespiller gjorde Reeve sine egne stunt, blant annet i rollen som Supermann i 1978. Det gjorde ham berømt, men han sa han drømte om å ”flykte fra kappen” og ta andre roller. Han spilte blant annet en Viatnam-veteran i skuespillet ”Fifth of July” og en kjærlighetssyk tidsreisende i filmen ”Somewhere in Time”.

Men det var utenfor scenen han fikk den beste muligheten til å kaste kappen og vise superkrefter.

Reeve fikk en av de mest alvorlige ryggradskadene da han ble kastet av en hest og brakk nakken i 1995.

Ved hjelp av den aller beste behandlingen tilgjengelig kunne Reeve puste uten respirator i lange perioder, mens han lette etter en behandling som kunne få ham på bena igjen.

- Jeg nekter å la et handikap bestemme hvordan jeg skal leve livet mitt. Å sette et mål som er litt vågalt er faktisk ganske god hjelp på veien mot å bli frisk, sa han.

Han ga håp til mange skeptikere da han i 2000 klarte å bevege pekefingeren. Motivert av suksessen jobbet han enda hardere for å styrke bena og armene. Elektrisk stimuli av musklene hjalp ham med å få igjen følelsen i noen deler av kroppen.

Behandlingsmetodene ble også bedre. Forbedringer av kirurgiske teknikker gjorde det mulig å stabilisere ryggraden bedre, og elektrisk stimuli har hjulpet mange.

Da Reeve ble lam ble han raskt en talsmann for bedre å forholdene for kronisk syke, og senere for forskning som kan være til nytte for de 250.000 amerikanerne som er lamme.

The Christopher Reeve Paralysis Foundation har gitt 160 millioner kroner til forskning siden den slo seg sammen med American Paralysis Foundation i 1999.

Noe av pengene har gått til forskning på stamceller fra embryoer, et lovende men kontroversielt felt som Bush-administrasjonen har satt en effektiv stopper for med lover fordi det involverer å ødelegge embryoer.

Forskere tror disse cellene kan brukes til å reparere en rekke problemer.

Reeve og hans skuespillerkollega Michael J. Fox, som lider av Parkinsons, har vært med på å gjøre stamcelleforskning til et tema i valgkampen mellom president Bush og senator John Kerry.

- Han ga håp til millioner av amerikanere. Mange vil en dag gå igjen på grunn av hans arbeid, sa Kerry i Santa Fe mandag.

På Hopkins-universitetet klarte forskere for noen år siden å få til nettopp det på lamme mus og rotter.

- Dette er en av de vanskelige oppgavene du kan gi en stamcelle, men vi er på vei, sier doktor Kerr.

- Før Reeve, hvis en var blitt lam på grunn av en ryggskade, var det egentlig ikke håp, sier Reeves lege John McDonald.

- Han forandret alt det. Han viste at det er håp, og det er mulig å gjøre noe.

Ekstert link: Christopher Reeve Paralysis Foundation

 

Mozon.no, 12.10.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer