Statsbudsjettet 2020

Reduserer eiendomsskatten

Disse budsjettpostene vil påvirke deg som boligeier.

SE TV LIVE: Klokka 10.00 legges statsbudsjettet for 2020 fram på Stortinget. Det er likevel mye som er klart i allerede. Følg Dagbladet TVs sending for siste nytt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen tar sikte på å redusere maksimal eiendomsskattesats for bolig og fritidsbolig fra fem til fire promille fra 2021. Dette går fram av forslag til statsbudsjett lagt fram mandag 7. oktober.

Per 2019 har 63 kommuner en eiendomsskattesats på bolig- og fritidseiendom over fem promille, mens 101 kommuner har en sats over fire promille.

Videre står det at regjeringen vil komme tilbake til reduksjonen i eiendomsskattesatsen som del av et helhetlig opplegg for kommuneøkonomien i forbindelse med kommuneproposisjonen for 2021.

Overgangsordning for sammenslåtte kommuner

Det blir også foreslått regler for samordning av eiendomsskatt ved kommunesammenslåing:

Regjeringen foreslår at den nye, sammenslåtte kommunen får en overgangsperiode på tre år til å samordne eiendomskatten i kommunen.

I tillegg foreslås det regler om satsøkning, taksering, utskrivingsalternativ, bunnfradrag og reduksjonsfaktor.

- Burde avvikles

Huseiernes Landsforbund er for at eiendomsskattepromillen skal settes ned.

- Men, på vegne av landets boligeiere hadde vi ønsket at den urettferdige og usosiale eiendomsskatten ble avviklet helt, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer til Dinside.no.

Innbyggerne i de kommunen der eiendomsskattesatsen settes ned, kan oppleve at de må betale mer i eiendomsskatt. Dette kan skje gjennom at kommunene retakserer boligene eller fjerner eventuelle bunnfradrag, tillegger Meyer.

60 kommuner må senke satsen

Senkingen får ikke virkning før skatteåret 2021, men allerede for 2020 vil maksimal eiendomsskattesats måtte settes ned fra syv til fem promille, skriver Huseiernes Landsforbund.

Ifølge Huseiernes analyser må 60 kommuner senke eiendomsskattesatsen for 2020 fra dagens nivå, mens 38 kommuner har i dag mellom fire og fem promille i eiendomsskattesats, og må senke satsen fra 2021.

Foto: skjermdump
Foto: skjermdump Vis mer

Uendret rentefradrag og formuesskatt

Litt uventet foreslår Regjeringen å beholde den generelle skattesatsen på 22 prosent, skriver Huseierne videre. Det betyr også at rentefradraget blir værende på 22 prosent for 2020.

Dette er godt nytt for norske boligeiere, for det siste året har renteutgiftene økt med ett prosentpoeng, noe som har gitt økte renteutgifter for norske boligeiere. Dermed blir det uendrede rentefradraget en liten trøst når renta er på vei oppover.

Huseierne påpeker videre at de ulike Solberg-regjeringene har satt ned denne satsen jevnt og trutt. I 2013 var rentefradraget, samt alminnelig skattesats, på 28 prosent.

Regjeringen gjør heller ingen endringer for formuesskatten. Det betyr at der hvor boligverdiene stiger, vil skattetrykket på boligverdiene bli litt høyere som følge av prisstigningen.

Utleie-skatt

De som leier ut skattepliktig, fortrinnsvis de som leier ut boliger de ikke bor i selv, vil få samme skatt i 2020 som i år: Skatt på leieinntekt etter fradrag blir på 22 prosent også i 2020.

Den særnorske regelen om at boligeiere kan leie ut inntil halvparten av boligen uten å betale skatt fortsetter, skriver Huseierne.

Skatten på salg av bolig blir også stående på 22 prosent. Dette gjelder for de som selger utleieboliger, eller må selge egen bolig med skattepliktig gevinst.

Fakta om statsbudsjettet

  • Regjeringen Solberg legger fram sitt forslag til statsbudsjett og nasjonalbudsjett for 2020 mandag 7. oktober. De legges alltid frem i begynnelsen av oktober, året før budsjettåret.
  • Statsbudsjettet omhandler statens utgifter og anslåtte inntekter i løpet av ett kalenderår. Det fastsetter også satsene for innkreving av skatter og avgifter.
  • Nasjonalbudsjettet er en mengde anslag for hele den økonomiske utviklingen, og dermed styrende for rammene i statens eget budsjett.
  • Forslaget til statsbudsjett skal videre behandles av Stortinget, som kommer med eventuelle endringer. Stortinget vedtar det endelige budsjettet, som blir bindende for regjeringen og statsadministrasjonen. Revidert nasjonalbudsjett kommer i mai 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer