Redd tennene med røykeslutt

Så du trenger enda en grunn til å legge vekk røyken for godt? Forskning viser at ikke-røykere har redusert risiko for å miste tennene.

Forskere ved University of Newcastle i England studerte røykere med kronisk tannkjøttlidelse i et år. En slik lidelse kan føre til at man mister tennene.

Undersøkelsen viser at deltakere som stumpet røyken i løpet av perioden, fikk et forbedret resultat etter røykeslutt.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Clinical Periodontology.

Svekker immunforsvaret
Forskerne antar at røyking svekker immunforsvarets mulighet til å kjempe mot infeksjoner. Det gjør at røykere har seks ganger så stor sjanse for å utvikle sykdom i tannkjøttet.

Sykdommen oppstår ved at det utvikles bakterier i plakket på tennene. Plakk er et tynt belegg som dannes av bakterier og matrester. Dersom du ikke renser tennene godt nok, blir plakket værende. Bakteriene får tannkjøttet til å bli betent og det viker vekk fra tennene. Samtidig ødelegges benet som holder tennene på plass. Etter noen år kan det gjøre at tennene løsner og kan falle ut.

Sykdommen er som regel ikke smertefull. De fleste oppdager den først når de går til tannlegen.

- Tannleger har visst en stund at røykere har verre munn- og tannkjøtthelse enn ikke-røykere, men for første gang har vi påvist at å slutte å røyke sammen med en tannkjøttbehandling resulterer i sunnere munn, sier forskningsleder Philip Preshaw til BBC News.

Mozon.21.07.2005