Redd for utenlandsprisene

Europeere har fått med seg at det er dyrt å bruke mobiltelefonen i utlandet.

Roaming heter det når du må bruke et annet mobilnett for å få tilgang til mobiltjenester. Europeerne er bekymret over prisene. Foto: Kristina Picard
Roaming heter det når du må bruke et annet mobilnett for å få tilgang til mobiltjenester. Europeerne er bekymret over prisene. Foto: Kristina Picard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten tre av fire europeere er bekymret over hvor mye det koster å bruke mobiltelefonen når de reiser i EU. Det viser en undersøkelse gjennomført av Europa-Kommisjonen.

Til tross for at de fleste er klar over at prisene innen EU har falt siden 2006, så begrenser 72 prosent av de reisende telefonbruken på grunn av høye takster, viser undersøkelsen.

Bare 19 prosent av dem som bruker telefonen til å surfe med når de er i utlandet, mener at prisene på dataroaming er rimelige.

På sikt er målet, ifølge den digitale dagsorden for Europa, at forskjellen mellom roaming- og innenlandstakster skal være så godt som utlignet i 2015.

Flere ringer på ferie

Undersøkelsen viser at det er flere som bruker mobiltelefonen når de reiser i EU nå enn for fire år siden da EU først innførte regler for roamingtakstene.

Til tross for at det er anslått at reiseaktiviteten falt med 13 prosent mellom 2006 og 2010, så har den samlede mengden mottatte anrop og sendte SMS-er mens brukerne har oppholdt seg i utlandet, økt. Ifølge undersøkelsen blir det foretatt 32 prosent flere oppringninger, mottatt 31 prosent flere samtaler og sendt 43 prosent flere SMS i dag enn i 2006.

Prisene gjelder for nordmenn

I fjor sommer advarte vi flere ganger mot dyr mobilbruk i utlandet. Befinner du deg innenfor EU får du imidlertid glede av de faste prisene som er langt lavere enn hva de var før de ble regulert.

Innenfor EU vil det for eksempel koste deg maksimalt 1,19 kroner å sende en SMS, men du må passe deg om du beveger deg andre steder, til land som ikke er med i EU. Fra Kroatia og Tyrkia koster det mellom 4 og 5 kroner per SMS du sender med norsk mobil, og reiser du lenger unna, kan det bli enda dyrere.

Stadig billigere

EU har gitt tydelig uttrykk for at de ikke er fornøyde med prisnivået og at de vil fortsette med kraftigere reguleringer dersom mobiloperatørene ikke følger etter.

Men det har blitt rimeligere. Nedenfor ser du en tabell som viser nedgangen i eurocent. En eurocent er i skrivende stund cirka 7,8 øre, eller 0,078 kroner.

Tabell hentet fra Europa-Kommisjonens egne nettsider.
Tabell hentet fra Europa-Kommisjonens egne nettsider. Vis mer