Vær ekstra oppmerksom på ferie, enten du befinner deg i Norge eller i utlandet. Foto: Elisabeth Dalseg
Vær ekstra oppmerksom på ferie, enten du befinner deg i Norge eller i utlandet. Foto: Elisabeth DalsegVis mer

Redd for kredittkortet ditt i sommer?

Slapp av - med litt fornuft er lommeboka langt på vei sikker.

Frykter du kortsvindel i ferien? Eller lurer du på hvilke kort du skal ta med deg på ferie? For noen har ferien begynt, andre har den ennå tilgode. Uansett bør du merke deg punktene nedenfor for å slippe bekymringer i ettertid.

Ta med minst to kort

Det anbefales at du minst tar med deg to betalingskort på ferien. Da er du sikret dersom et skulle bli stjålet, misbrukt, eller bare slutte å virke. Dersom du velger å ha med flere kort, så sørg for å ikke oppbevare alle på ett sted. På den måten unngår du at alle betalingsmidler forsvinner dersom du skulle bli utsatt for ran eller innbrudd på hotellrommet. Har stedet du bor på en safe, så benytt gjerne denne til oppbevaring av pass, betalingsmidler og andre verdisaker.

Sjekk at magnetstripen virker

Dette skriver vi fordi det faktisk kan bli et praktisk problem dersom du kommer til utlandet og er vant til å bruke chip. Norge ligger langt foran når det gjelder implementering av chip-løsningen, og mange steder i utlandet vil du bli nødt til å stole på magnetsripen. Men magnetstripen blir gjerne stemoderlig behandlet nå som vi baserer oss på chipen, som jo tåler en del mer. Du kan derfor bli overrasket over at kortet ditt faktisk ikke virker i utlandet.

>>>Slik kan du sjekke at magnetstripen virker

Betal med kredittkort

Det anbefales å bruke kredittkort i ferien fordi du i større grad er beskyttet mot svindel. Dette fordi du med bruk av kredittkort får regningen etterskuddsvis hvor du selv kan godkjenne transaksjonene før du betaler noe som helst. Betaler du med et debetkort, kan svindlere potensielt få et sugerør ned i kontoen din. Blir du utsatt for svindel, dekker banken tapet, men stadige trekk fra kontoen kan skape praktiske problemer i form av manglende likviditet. Dessuten synes mange kredittkort er en grei måte å holde oversikt over ferietransaksjonene på.

>>>Derfor bør du bruke kredittkort på ferie

Bruk kortet med varsomhet

Vær ekstra forsiktig når du bruker kortet i utlandet. Som turist er du et attraktivt bytte for trenede svindlere som vil ha kortet ditt, og helst også koden din. Prøv å unngå å gi fra deg kortet når du skal betale. Er du nødt til å gjøre det, for eksempel på restaurant, så følg nøye med på aktiviteten på kortet i ettertid.

Pass godt på at du skjuler koden og vær litt oppmerksom før du for eksempel dytter kortet inn i en ny minibank.

>>>Slik avslører du en mistenkelig minibank

Vær forsiktig med nettbank

Hvis du skal bruke nettbanken mens du er på ferie, kan det være greit å ta noen ekstra forholdsregler. Selv om hacking av nettbankkontoer hører til sjeldenhetene, bør du være klar over at det medfører noe høyere risiko dersom du slurver, for eksempel med utlogging.

Her er hva DnB NOR oppgir som kundens ansvar:

 • Passord og koder må læres utenat og må aldri oppgis til andre. Passord bør endres ved jevne mellomrom.
 • Sørg for at kode og sikkerhetskort/kodebrikke for å logge inn i nettbank ikke kommer på avveie.
 • Sensitiv informasjon (for eksempel fødselsnummer og kundenummer) skal aldri oppgis via e-post selv om du mottar en e-post hvor du blir bedt om å gjøre dette.
 • Vær nøye med å skrive riktig adresse når du besøker nettbanken.
 • Når du er ferdig i nettbanken, bør du avslutte ved å klikke på Logg ut-knappen i menyen. Dette er spesielt viktig hvis du bruker en usikret datamaskin fra en internettkafé eller i et kontormiljø.
 • >>> Slik bruker du feriepengene smart

  Sjekk kontoutskriften når du kommer hjem

  Når du kommer hjem fra ferie, er det to ting du skal være oppmerksom på. For det første kan det hende at noe av det du har betalt, ikke ennå har blitt trukket fra konto. Bli derfor ikke overrasket om du noen dager senere har langt mindre på konto enn når du kommer hjem. Ta høyde for dette både underveis på turen og når du er tilbake og vil ha oversikt over hva som er brukt.

  For det andre så kan kortet ditt ha blitt utsatt for kopiering, eller du kan ha blitt utsatt for andre former for svindel. Følg derfor med på kontoutskriften for å sikre at du oppdager det dersom det forsvinner beløp som du ikke kjenner til.

  Aud-Helen Rasumussen, informasjonssjef i DnB NOR har tidligere uttalt til DinSide at du alltid bør sjekke kontoutskriften din etter å ha kommet hjem fra ferie. >>>Les mer